Nyheter

Fördömande från EU viktigt för trovärdigheten

Israel anklagas för att förhindra att nödvändig mat och medicin når befolkningen på Gaza.

Israels attacker mot Gaza fortsätter. Och idag ska ett splittrat EU-parlament på nytt ta ställning till den katastrofala situationen och humanitära krisen för palestinier i Gaza. 

– Ett starkt ställningstagande från EU-parlamentet och ett fördömande av både Hamas terrorattacker och Israels massdödande är viktigt om EU vill göra anspråk på att ha någon trovärdighet globalt sett, säger Malin Björk (V).

Idag tisdag debatterar EU-parlamentet situationen i Gaza och på torsdag förväntas det presentera en resolution. Det kommer då att ha gått en vecka sedan den Internationella domstolen i Haag inlett rättegången mot Israel som av Sydafrika anklagas för folkmord i Gaza.

– Det är skamligt att varken Sverige, EU eller USA kan ta tydlig ställning för ett omedelbart eldupphör i Gaza, trots att över 20 000 palestinier, varav en majoritet kvinnor och barn, har dödats och en miljon människor har tvingats från sina hem, säger Europaparlamentariker Malin Björk (V).

Björk anser att omvärlden inte har gjort tillräckligt för att stoppa kriget, vilket nu sprider sig i regionen.

Konflikten har eskalerat

I slutet av förra veckan sköt USA och Storbritannien robotar mot mål i Jemen, vilket sedan har följts upp av nya nattliga attacker. Det var attacker riktade mot hutirebellerna, som svar på deras återkommande attacker mot civil sjöfart i Röda havet.

Natten till tisdag 16 januari attackerade hutirebeller på nytt ett amerikanskt containerfartyg i Adengolfen.

Samtidigt anklagas Israel för att svälta ut och plåga palestinierna på Gaza genom att förhindra humanitära transporter med medicin och mat. Människor i Gaza svälter och har inte tillgång till livsnödvändiga mediciner och sjukvård.

– Vi måste göra allt vi kan för att stoppa detta brutala våld. Dödandet av civila är ett brott, både när det begås av Hamas och när de begås av Israels regering och militär, säger Malin Björk.

Fördömande från EU viktigt för trovärdigheten

– Om EU-parlamentet skulle få till ett starkt fördömande av Israels urskillningslösa bombande av civila i Gaza skulle det vara ett viktigt bidrag till att öka pressen på Israel att sluta bombandet och börja förhandla för en varaktig fred, säger Malin Björk.

Vänsterpartiet har också krävt skrivningar om att stoppa vapenexporten till Israel samt att EU ska stödja Sydafrikas stämning till ICJ.

– Det återstår att se vilka som kommer stödja oss. Ett starkt ställningstagande från EU-parlamentet och ett fördömande av både Hamas terrorattacker och Israels massdödande är viktigt om EU vill göra anspråk på att ha någon trovärdighet globalt sett, säger Björk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV