Nyheter

HD dömer en man till livstids fängelse för mord på sambo

En man dömdes 16 januari 2024 till livstids fängelse för mord på sin dåvarande sambo.

Högsta domstolen har dömt en man till livstids fängelse för mord på sin dåvarande sambo. Därmed river HD upp hovrättens dom. Mannen hade misshandlat kvinnan i åratal innan mordet.

– Om gärningen har karaktäriserats av stor brutalitet ska brottet rubriceras som mord och inget annat, säger advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Mannen, Mikael Eriksson, dömdes för mord och ett flertal fall av misshandel i tingsrätten. Den domen ändrades när hovrätten istället dömde mannen till 7 års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Försvaret argumenterade i hovrätten för att kvinnan, Jeanette Bergström, kunde ha dött av höga halter alkohol och antidepressiva läkemedel i blodet.

Den friande domen i hovrätten väckte ilska och ledde till protester. Riksåklagaren beslutade efter att ha granskat ärendet att överklaga domen till Högsta domstolen.

HD anser att den grova misshandeln har orsakat kvinnans död. Enligt HD har mannen haft likgiltighetsuppsåt i sitt agerande när han slog och sparkade kvinnan till döds.

– HD river upp hovrättens dom och dömer den man som är tilltalad för mord och till livstids fängelse. Hovrätten bedömde gärningen som en synnerligen grov misshandel och 7 års fängelse. Så detta hur HD resonerar och menar att det är ställt utom rimligt tvivel att det finns ett orsakssamband mellan våldsutövningen kvinnans död är förstås väldigt viktigt, säger advokat Elisabeth Massi Fritz till Fempers nyheter.

I och med domen i HD döms nu alltså mannen definitivt till livstids fängelse för mord.

– Om gärningen har karaktäriserats av stor brutalitet ska brottet rubriceras som mord och inget annat. Livstid är det enda rätta och en viktig markering för andra brutala mord, säger Massi Fritz.

Domen kan ha betydelse för framtida bedömningar i rättsfall hos landets tings- och hovrätter när det kommer till hur misshandel och våld kan leda till och orsaka död.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV