Nyheter

Journalisterna Hamedi och Mohammadi frisläppta i Iran

Nilufar Hamedi och Elahe Mohammadi.

De två iranska journalisterna, Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, har släppts från iranskt fängelse. De fängslades efter att ha varit de första som dokumenterade Mahsa Aminis död – en död som utlöste landsomfattande protester mot landets styre och dess moralpolis.

Hamedi och Mohammadi, som har hållits fängslade i det ökända Evinfängelset, släpptes mot borgen, enligt iransk media, rapporterar BBC på söndagskvällen.

De två journalisterna ska enligt uppgift få vistas ute i det fria tills beslut på deras överklagan av fängelsedomen har fattats.

Mahsa Amini var kurd och från Saqez där kurderna var i majoritet. Amini togs till häkte efter att moralpolisen stoppat henne för att hon burit sin hijab/huvudsjal slarvigt. Kort efter gripandet dog hon, och därefter utbröt landsomfattande protester.

Niloofar Hamedi tog bland annat en bild på Aminis föräldrar på sjukhuset när Amini låg i koma innan hon avled. Bilden lades ut på twitter och blev den första signalen till omvärlden att något inte stod rätt till. Medan Mohammadi bevakade Aminis begravning i den kurdiska staden Saqez, där protesterna inleddes.

För detta dömdes de till 12 respektive 13 års fängelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV