Nyheter

Kvinna frisläppt efter abortdom i El Salvador

Manuela var en kvinna i El Salvador som dömdes för abort och sedan dog.

En kvinna har släppts från fängelset i El Salvador, där hon avtjänat 7 år efter att ha anklagats och dömts för abort.

Lilian, som kvinnan kallas i media, dömdes 2015 till 30 års fängelse. Detta efter att hon hade fött ett barn, som led av en rad hälsokomplikationer och bara överlevde i tre dagar.

Kvinnan åtalades för att inte ha tagit hand om fostret under graviditeten, för vårdslöshet och mord. Hon har hela tiden nekat till brott och hävdat att hon är oskyldig – att hon aldrig har försökt avbryta graviditeten. 

Abort är totalförbjudet i El Salvador, som har en av världens hårdaste abortlagstiftningar.

– I alla kvinnors namn ber jag er sluta anklaga och åtala andra oskyldiga kvinnor, sade Lilian under en presskonferens på onsdagen, rapporterar BBC.

Hon sade också att det hade varit ett svårt trauma för henne att gå igenom och som hon inte önskar någon annan.

Kvinnorättsgrupper stöttar kvinnor dömda för abort

Enligt kvinnorättsgrupper som följt och stöttat Lilian under processen friades hon i december men det var först på onsdagen som det offentliggjordes.

Abortörbudet som gäller sedan 1998 innehåller inget undantag vid våldtäkt eller om kvinnans liv är hotat. Det är inte ovanligt att mödrar som förlorar foster i missfall anklagas för abort. För den som döms är minimistraffet 2 till 8 år, men en kvinna kan dömas till 30 års fängelse för mord.

Uppskattningsvis ett dussintal kvinnor sitter fängslade i El Salvador på grund av anklagelser om abort, som de inte har genomfört. Kvinnorättsgrupper arbetar hela tiden med att hjälpa kvinnor som anklagas för ett brott de inte begått och de har lyckats få en del av dem fria.