Nyheter

Kvinnor gripna för sin klädsel i Afghanistan – ”oroväckande”

En talibansk stridande står vakt medan en kvinna passerar i Kabul, Afghanistan i december 2022.

Flera kvinnor och flickor har gripits i Afghanistans huvudstad Kabul för att talibanerna anser att de har brutit mot deras klädkod. Gripandena har skett såväl på shoppingcenter och marknader som i klassrum. FN:s biståndsuppdrag i Afghanistan, Unama, säger i ett uttalande att utvecklingen är djupt oroväckande.

Det är talibanernas ministerium för spridning av dygd och förebyggande av last som har bekräftat att flickorna har gripits för att deras täckande klädsel inte har varit tillräckligt täckande enligt dem, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Talibanerna har sedan de tog makten i landet i augusti 2021 både begränsat flickors och kvinnors möjlighet att röra sig fritt och att studera och välja vilka kläder de ska bära. Talibanerna införde genom ett dekret i maj 2022 ett krav på att kvinnor bara får visa sina ögon offentligt.

Gripanden och varningar

FN sade i förra veckan att den senaste tidens frihetsberövande och gripande av kvinnor och flickor av talibanerna är djupt oroväckande, och FN:s biståndsuppdrag i Afghanistan (Unama) säger i ett uttalande att talibanernas nedslag på vad de anser är otillräckligt täckande klädsel ”tränger in kvinnor i en ännu djupare isolering”. Enligt Unama har ett stort antal kvinnor och flickor också varnats om att följa deras klädkod.

– Gripandena innebär ett enormt stigma som utsätter afghanska kvinnor för ännu större risk. De förstör också allmänhetens förtroende, säger Unama-chefen Roza Otunbayeva, rapporterar Voice of America.

16-åring fängslades, pappan misshandlades

The Guardian har talat med en av flickorna som greps av talibanerna som berättar att hon och flera andra flickor från hennes klass greps under en engelskalektion. Hon berättar att de flickor som ifrågasatte grunderna för gripandet misshandlades och att hon själv piskades på fötter och ben i samband med gripandet:

– Min klädsel var modest och inkluderade till och med en ansiktsmask – en försiktighetsåtgärd som jag har vidtagit sedan talibanernas maktövertagande. Men de slog mig i alla fall, och insisterade på att min klädsel var oanständig, säger den 16-åriga flickan till The Guardian.

Hon satt fängslad i två dygn. Under den tiden kallades de upprepade gånger för otrogna av talibanerna för att de studerar engelska, samt hoppas kunna resa utomlands. Hon släpptes först efter att lokala ledare ingrep, och efter att hon skriftligt lovade att aldrig lämna hemmet utan obligatorisk klädsel. Hon har också förbjudits från att delta i engelskalektionerna. Hennes pappa ska också ha misshandlats svårt, anklagad för att ha ”uppfostrat omoraliska flickor”.

Varnar för fler gripanden

Enligt en talesman för talibanernas styre,  Abdul Ghafar Farooq, har man mottagit klagomål på flickors och kvinnors klädsel i såväl Kabul som i andra provinser i landet.

– Det är ett begränsat antal kvinnor som sprider dålig hijab i islamiskt samhälle. De bröt mot islamiska värderingar och ritualer och uppmuntrade samhället och andra respekterade systrar att använda dålig hijab, säger han till AP, utan att specificera vad dålig hijab – som ofta används för att beskriva en slöja som täcker håret men som också kan betyda en täckning av hela kroppen – innebär mer än att klädesplagget måste gå ner över knäna.

Han varnade också för att detta inte bara gäller i huvudstaden utan i hela landet, och att talibanerna kommer att gripa den som inte lyder deras klädkrav:

– I varje provins kommer de som går utan hijab att arresteras.

FN:s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter i Afghanistan, Richard Bennett, har också uttryckt oro över utvecklingen och har uppmanat talibanerna att släppa alla de gripna kvinnorna och flickorna omedelbart och utan villkor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV