Nyheter

Nalin Baksi tilldelas Selanderpriset

Nalin Baksi får årets Selanderpris.

Årets Selanderpris går till skribenten och opinionsbildaren Nalin Baksi (tidigare Pekgul). Hon får priset för sin orubbliga respekt för alla människors lika värde.

– Nalin Baksi uppträder med mod och trovärdighet och hennes konsekventa kamp mot intolerans och inskränkthet gör hennes röst viktigare än någonsin säger Andes Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse, som står bakom priset, i ett pressmeddelande.

Nalin Baksi har en bakgrund som sjuksköterska och tidigare riksdagsledamot. Idag är hon skribent och opinionsbildare.

I motiveringen skriver Eskilstuna-Kuriren: ”Med en tydlig och konsekvent röst för respekt och tolerans mellan individer och grupper oavsett etnicitet, religion och partipolitisk hemvist utgör Nalin Baksi en ledstjärna i försvaret av demokratiska värden och universella mänskliga rättigheter.”

– Det är en skam för Europa att antisemitismen åter har trängt in i vår vardag. Det är sorgligt och skrämmande att judar i Sverige inte känner sig trygga. Varje individ har ett ansvar att reagera när vi ser våra medmänniskor trakasseras säger Nalin Baksi, och framhåller J A Selander, mångårig chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren, som en av få röster i Sverige som på 1940-talet offentligt fördömde Nazityskland och tog kraftigt avstånd från antisemitism.

– Selander försvarade rätten att utrycka sig fritt och var inte rädd att kritisera samlingsregeringens försiktiga förhållningssätt till Nazityskland. Det är hedrande att få ett pris i Selanders namn, säger Baksi.

Priset som är på 100 000 kronor delas ut av Eskilstuna-Kurirens stiftelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV