Nyheter

Sundhage ny förbundskapten för Schweiz

Pia Sundhage är ny förbundskapten för Schweiz fotbollslandslag.

Tränarduon Pia Sundhage och Lilie Persson blir nya ansvariga för Schweiz damlandslag i fotboll. Det meddelar landets fotbollsförbund på tisdagen.

Schweiz är värd för EM 2025 och då Pia Sundhages nya kontrakt sträcker sig över två år kommer hon att få leda det schweiziska landslaget under mästerskapet:

– Det är en fantastisk upplevelse att få coacha EM på hemmaplan. EM 2013 med det svenska landslaget är en av mina roligaste och viktigaste fotbollsresor. Nu ska jag få göra det igen, säger Pia Sundhage till SVT Sport.

Pia Sundhage och Lilie Persson fick sparken efter VM i Australien och Nya Zeeland i somras efter att deras Brasilien misslyckades att ta sig vidare från gruppspelet. Både resultatet under VM och att hon fick sparken efteråt var en besvikelse, men hon säger att hon efter det har haft tid för vila och reflektion. Slutsatserna hon har dragit under den här tiden – att göra fler mål – tar hon med sig till det nya uppdraget:

– Tittar man på Schweiz så har det varit lite svårt med det. Vi ska titta på anfallsspelet, säger Sundhage och fortsätter:

Schweiz tidigare förbundskapten Inka Grings lämnade sitt jobb i november förra året. Sundhage får nu leda ett landslag som är sämre rankade än de landslag som hon tidigare har varit förbundskapten för – Schweiz är rankat på 22:a plats i världen.

– Det är en underbar utmaning. Jag har tur. Att de arrangerar EM på hemmaplan var avgörande, säger hon till SVT Sport.