Nyheter

EU-valet: Såhär tycker partierna om jämställdhet och kvinnors rättigheter

Informationsskylt Här kan du rösta och människor som går på gatan bakom

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Men sedan i onsdags är det öppet för den som vill förtidsrösta. Sveriges Kvinnoorganisationer har inför EU-valet tagit fram en jämställdhetsbarometer som visar hur partierna står i frågor rörande kvinnors rättigheter och jämställdhet.

Inför valet har Sveriges Kvinnoorganisationer granskat partiernas valmanifest utifrån ett kvinnorätts- och jämställdhetsperspektiv samt skickat ut en valenkät som partierna har svarat på.

– Vår granskning visar att jämställdhet har fallit bort från den politiska agendan. Trots en pågående backlash mot kvinnors rättigheter saknas de stora ambitionerna hur europeiska kvinnors liv ska förbättras, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer, i ett pressmeddelande.

Kriminalisera sexköp

I undersökningen framkommer att sex av åtta partier vill kriminalisera sexköp i EU. En majoritet av partierna vill att EU ska ratificera FN:s kvinnokonvention och alla partier vill se skärpta sanktioner mot kvinnoförtryckande regimer som Iran och Afghanistan.

Hälften av partierna vill att bestämmelser om EU:s försvar och säkerhet ska innehålla åtaganden om investeringar i vård och omsorg.

Vänsterpartiet är det enda parti som vill se en EU-strategi om jämställda pensioner.

Stärkt aborträtt på EU-nivå

Alla partier förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill stärka aborträtten på EU-nivå.

Flera partier – Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet – är samtidigt positiva till surrogatmödraskap som, enligt Sverige Kvinnoorganisationer, i praktiken gör att fattiga och utsatta kvinnors rätt till abort kan avtalas bort.

Jämställdhet vanligast i Liberalernas valmanifest

Liberalerna nämner jämställdhet flest gånger i sitt valmanifest, medan Sverigedemokraterna endast nämner jämställdhet vid ett tillfälle och då enbart för att säga att frågan hanteras bäst nationellt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV