Nyheter

Extremhögerledare kraftsamlar inför EU-valet

Gul banderoll: 9 juni ena er mot extremhögern och fem inklippta ansikten på europeiska ledare på underdimensionerade kroppar.

I helgen samlades nationalistiska extremhögerledare från Europa i Madrid. Med hårda ord attackerade de vad de kallar ”socialisterna i Bryssel” och manade till kraftsamling inför EU-valet om tre veckor. Och de har medvind, enligt opinionsundersökningar.

Bland deltagarna på plats i den spanska huvudstaden fanns Marine Le Pen från Frankrike, Ungerns Viktor Orbán, Giorgia Meloni från Italien och Argentinas Javier Milei som alla hade tackat ja till en inbjudan från det spanska extremhögerpartiet Vox.

Tillsammans hetsade partierna mot socialism och massiv illegal invandring som de menar sig vara botemedlet mot. 

Tre veckor innan EU-valet ser det ut som de här partierna har medvind. Extremhögern förväntas få ett stort stöd i valet om tre veckor. 

Det ”stora patriotiska konventet” som hölls i Madrid på söndagen hade alltså anordnats av det spanska extremhögerpartiet Vox. Syftet var att ge de liknande europeiska partierna en plattform för att samlas och vässa sina argument tillsammans.

Måltavlor var allt från ”välfärdsstaten till ”woke” – personer och rörelser som är medvetna om och står upp mot sociala orättvisor, strukturell rasism och diskriminering – och Brysselbaserade byråkraters agendor, rapporterar Guardian.

På plats fanns även den israeliske politikern Amichai Chikli, André Ventura, ledare för Portugals extremhögerparti Chega och José Antonio Kast från Chile med flera. 

Orbán sade i ett videoinslag att det är dags för patrioter att inta Bryssel.

Medan Meloni manade till kraftsamling, att gå ut på gatorna och mobilisera eftersom det står mycket på spel och det finns mycket att vinna i det här EU-valet för den grupp partier hon tillhör.

De här extremhögerledarna vill omdirigera EU som de menar har dominerats av en vänster som gjort allt de avskyr. Det var många hårda ord och uppskruvad retorik.

Under söndagen pågick samtidigt flera demonstrationer på gatorna i Madrid. Det var både protester mot neddragningarna inom hälso- och sjukvård och antifascistiska motdemonstrationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV