Nyheter

Irans president är död – vad händer nu?

Gatubild från Teheran i april 2024.

I helgen avled Irans president Ebrahim Raisi i en helikopterkrasch. Sholeh Irani, Iranexpert och journalist, kommenterar vad som nu händer i Iran och med Kvinna, liv, frihet-rörelsen.

På söndagen kraschade den helikopter som landets president, Ebrahim Raisi och utrikesministern Hossein Amir-Abdollahian färdades i. De dog i kraschen, liksom sex andra personer som också färdades i helikoptern när olyckan inträffade i svår terräng i norra Iran.

President Raisi var en hårdför religiös ledare och stod nära Irans högsta ledare, Ayatollah Ali Khamenei.

Sholeh Irani, Iranexpert och journalist beskriver hur Ebrahim Raisi som ung ingick i en så kallad avrättningskommitté som ledde domstolarna i Evin- och Gohardasht-fängelserna sommaren 1988. 

Och Raisi har av många överlevande vittnen pekats ut som en av de ledande figurerna med direkt ansvar i massmorden på flera tusen oliktänkande iranier. Han har nämnts och hans brott har även dokumenterats under Hamid Nouris rättegång i Stockholm.

– Under tiden man sökte efter Raisis kropp postade iranier memes på sociala medier om att de hoppades på hans död, många memes handlade om en vädjan till de vilda djuren på platsen att de skulle göra iranierna en tjänst och äta upp honom, i fall han har överlevt!, säger Sholeh Irani. 

När nyheten om hans död sedan bekräftades delades även gamla klipp med dansande unga, varav många av dem från Kvinna, liv, frihet-rörelsen och flera av dem som dödades under Kvinna, liv, frihet-manifestationerna.  

– Anhöriga till de mördade och försvunna sedan 80-talet postade även om hur just han hade varit ansvarig för morden på deras nära och kära och att han då kom undan rättvisan och aldrig ställdes inför rätta, berättar Sholeh Irani.

Medan delar av befolkningen alltså drar i det närmaste en lättnadens suck och firar att Raisi inte längre är president är andra inställda på att välja rätt efterträdare för att behålla makten.

– Nu när Raisi inte längre finns kraftsamlar regimen för att försöka behålla kontrollen. Hur framgångsrikt de kommer att kunna hantera den nya politiska scenen återstår att se, säger Sholeh Irani och fortsätter:

– Ett återkommande samtalsämne bland kommentatörerna handlar om vem som ska bli Raisis ersättare vid ett nytt val som enligt grundlagen borde ske inom 50 dagar. 

På tisdagen kom uppgifter om att en ny president kommer att väljas den 28 juni.

Ett ännu större bekymmer för makthavarna i Iran är dock att hitta en kandidat för landets högste ledare, Ali Khamenei, som inte blir yngre, menar Sholeh Irani. 

Enligt rykten var just Raisi en av de få kandidaterna till att bli den som skulle kronas som landets nästa högsta ledare. 

Kvinna, liv, frihet

Hur är det då med kvinna, liv, frihet-rörelsen?

Kvinna, liv, frihet-rörelsen lever vidare, bekräftar Sholeh Irani.

– På gator och torg, i synnerhet i de många storstäderna i ett land med 90 miljoner invånare, har kvinnor visat enormt motstånd och civilkurage. Det som man kan observera och höra av ögonvittnen är att regimen har misslyckats att helt tvinga kvinnor till att lyda slöjtvånget. Med nya och många hijab-patruller har regimen delvis lyckats få kontrollen över en del universitet och offentliga byggnader, men på gatorna går många, särskilt unga kvinnor, utan huvudduk, säger Sholeh Irani som följer utvecklingen. 

– Flera filmade incidenter av statliga trakasserier och våld mot kvinnor på gatorna har under de senaste veckorna upprört samhället och även de mest religiösa och troende iranierna har visat missnöje och fördömt regimens agerande mot kvinnor på offentliga platser. En del säger öppet att statens agerande mot kvinnorna strider mot den islamiska grunden såsom de själva förstår den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV