Evenemang

Utställning: Maria Magdalena Matsdotters kamp för samiska barns rätt till skolgång

LÖRDAG 25 MAJ, HÄRNÖSAND Utställningen Nycklar till vår tid öppnar

Folkskolan infördes 1842. Alla barn skulle gå i skolan ett par år och inte bara lära sig läsa, utan också skriva, räkna och få grundläggande kunskaper i till exempel geografi och kristendom. I praktiken var det inte alltid som det fanns skolor för alla. För samiska barn kunde det vara svårt att få gå i skolan, om de fick någon utbildning alls behövde de i många fall skickas långt bort från sina familjer.

Maria Magdalena Matsdotter, född 1835 i Dals socken, tröttnade på det här och bestämde sig för att göra något åt saken. 1864 skidade hon till Stockholm för att kung Karl XV för att få pengar till samiska skolor.

I utställningen ”Nycklar till vår tid” skildras händelser och politiska visioner som format liv och platser i Västernorrland, gestaltade med närmare 300 föremål ur museets samlingar, berättelser, ljud och film. Personliga livsöden och föremål ger röst åt den enskilda människans strävan att leva sitt liv, bygga sin identitet och skapa ett sammanhang.

Vill du veta mer om Maria Magdalena och vad hon lyckades åstadkomma, besök utställningen ”Nycklar till vår tid” som öppnar den 25 maj!

Evenemang på Västernorrlands museum i Härnösand.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV