Nyheter

Cate Blanchett instiftar filmfond för filmskapare i flyktingskap

Kvinna på röda mattan i en mestadels svart klänning men med palestinska flaggans färger i kjolen som hon håller upp

Skådespelaren Cate Blanchett kom till röda mattan på filmfestivalen i Cannes i en klänning som kan liknas vid den palestinska flaggan. Under festivalen lanserade hon en ny filmfond som ska stötta filmskapare som lever i flyktingskap.

Den australiska skådespelaren Cate Blanchett tillhör en av Hollywoods mest hyllade och prisbelönta. Hon är också en engagerad samhällsmedborgare och bland annat goodwill-ambassadör för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Cate Blanchett slog igenom internationellt i titelrollen i Elizabeth (1998), vilket kvalificerade henne för rollen som älvdrottningen Galadriel i Härskarringen-trilogin (2001-02-03). Därefter har hon gjort sig berömd för sitt breda register, liksom hur hennes rollporträtt undantagslöst präglas av starka och intelligenta framtoningar. Hon Oscarbelönades för sin tolkning av Katharine Hepburn i The Aviator (2004) och för den Blanche DuBois-inspirerade titelrollen i Blue Jasmine (2013).

Vid sidan av sin framgångsrika skådespelarkarriär har hon alltså ett stort engagemang för mänskliga rättigheter, inte minst flyktingars rättigheter. Sedan 2016 är hon goodwill-ambassadör för FN:s flyktingorgan, UNHCR.

Tack vare sitt kändisskap har hon i olika forum kunna lyfta vikten av en human asyl- och flyktingpolitik, liksom solidaritet med utsatta människor. Hon höll bland annat tal i Europaparlamentet den 8 november 2023.

Fond för filmskapare i flyktingskap

Under årets upplaga av filmfestivalen i Cannes blev fotot på hennes klänning på röda mattan viral på internet, eftersom den liknade Palestinas flagga. Många har uppfattat det som en pro-palestinsk protest. 

Men hon har även gjort ett annat utspel som inte blivit lika uppmärksammat i de traditionella medierna, och det är att hon tillsammans med bland andra Jonas Poher Rasmussen och Cynthia Erivo lanserar en filmfond för att ekonomiskt stödja filmskapare i flyktingskap.

Över 114 miljoner människor världen över har fördrivits från sina länder på grund av krig, våld och väpnade konflikter, och Cate Blanchett säger i flera medier på plats i Cannes att det är hög tid att ge dessa samhällsgrupper större plats i filmbranschen.

Efter mångårig erfarenhet i filmbranschen känner Blanchett väl till de maktstrukturer som exkluderar normbrytande röster från att dela med sig sina berättelser och erfarenheter för en bredare publik, och det vill hon bidra till att ändra på.

Och det är inte första gången Cate Blanchett gör något liknande. Förra året lanserade hon en filmfond, vars ekonomiska medel ska gå till kvinnor, transpersoner och icke-binära som vill skapa film.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV