Nyheter

Prisjury backar upp Athena Farrokhzad när sponsor drar sig ur

 Athena Farrokhzad får Dalslands poesipris 2024.

Poeten Athena Farrokhzad tilldelas Dalslands poesipris 2024. Något som har upprört en av sponsorerna till priset som nu drar sig ur. Men Dalslands litteraturförening står upp för utnämningen.

– De har valt en aktivist i palestinafrågan och jag tycker inte att man ska politisera poesipriset. Alla förknippar henne med extrema åsikter, säger Dag Magnusson som var med och instiftade poesipriset 2020 och är sponsorn som nu lämnar i protest, till Dalslänningen.

Dalslands Litteraturförening står dock upp för priset och årets pristagare. Jürgen Picha, ordförande i Dalslands Litteraturförening säger i ett svar till Dalslänningen att ”priset kommer att delas ut och vi kommer hitta andra finansiärer”.

Athena Farrokhzad skriver i ett meddelande till TT att hon är glad över priset och ”den fina motiveringen”. ”Men ännu gladare blev jag över juryns integritet. Det är verkligen glädjande att de inte viker sig för påtryckningar i en tid där det kommer med ett pris (avsiktlig ordvits) att stå upp mot folkmord och kämpa för mänskliga rättigheter. Hoppas de också får ett pris!”, skriver hon.

Mångsidig inverkan på poesins utveckling

I motiveringen till utnämningen av årets pristagare står att: ”Få poeter i Sverige har de senaste decennierna haft en sådan mångsidig inverkan på poesins utveckling – både med egna verk och som lärare, möjliggörare, översättare, dramatiker, litteraturkritiker, antologiredaktör, litterär arrangör och inspiratör för så många som vars dikter och röster vi annars inte fått läsa och höra.”

– Vi hade inte svårt att enas om att den självklara mottagaren av vårt pris 2024 skulle vara Athena Farrokhzad, säger Victor Estby, som ingår i juryn, i ett pressmeddelande.

Athena Farrokhzad beskrivs av juryn också vara ”en av dem som på kort tid utvecklat och vitaliserat en av Sveriges största internationella författarscener. Farrokhzad för poesin, de skrivande och läsarna, samman och gör litteraturten angelägen för fler.”, skriver juryn i sin motivering.

Poesipriset delas ut i samband med årets Bokdagar i Dalsland 24–27 juli.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV