Nyheter

Kvinnors nätverk får årets Nelson Mandela-pris

Azam Qarai en av grundarna till Kvinnors nätverk som nyligen avled och Leila Qaraee (th) ordförande för Kvinnors nätverk som vill tillägna Azam Qarai Nelson Mandela-priset 2024.

Stockholms stad tilldelar Kvinnors nätverk 2024-års Nelson Mandela-pris. – Det här priset betyder oerhört mycket för oss, säger Leila Qaraee, ordförande för Kvinnors Nätverk.

Kvinnors nätverk får Nelson Mandela-priset för sitt metodiska arbete med ”individuellt stöd, sociala nätverk, kunskapsspridning och opinionsbildning för att kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat våld ska kunna gå till ett sammanhang med upprättelse och inkludering”, skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande

– Det här priset betyder oerhört mycket för oss, det är ett erkännande för det arbete som vi gör i en tid där mer och mer ideella kvinnojourer försvinner på grund av politiska beslut, säger Leila Qaraee, ordförande Kvinnors Nätverk, till Fempers nyheter.

Nelson Mandela-priset, som delas ut sedan 1998, går till enskilda personer, organisationer eller verksamheter ”som gjort särskilt goda insatser för att skapa mötesplatser mellan nya och etablerade stockholmare”.

– Att vi i år tilldelar Nelson Mandela-priset till Kvinnors nätverk är viktigt på flera olika plan. Mäns våld mot kvinnor och hedersförtryck är fortfarande ett av våra stora samhällsproblem, fenomen ovärdiga ett modernt samhälle, säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Arvid Vikman Rindevall (S), i pressmeddelandet, och tillägger:

– Våldet och förtrycket måste bekämpas med kraft från alla samhällsaktörer, och just det gör Kvinnors nätverk varje dag. Med både kunskapsspridning och individuellt stöd skapar de både reell förändring för enskilda kvinnor och påverkar det offentliga samtalet.

Leila Qaraee, ordförande för Kvinnors nätverk, är glad över priset och vill tillägna det Azam Qarai medgrundare till Kvinnors nätverk och som nyligen avled till följd av sjukdom.

Leila Qaraee, ordförande Kvinnors Nätverk, säger till Fempers nyheter att de tar emot priset till ära av en av nätverkets grundare, Azam Qarai.

– Azam Qarai har nyligen lämnat oss efter en tids kamp mot sjukdom. Hon satt i den islamiska regimens fängelser i cirka 9 år innan hon kom till Sverige och fortsatte sin kamp här. Vi kämpar vidare för henne och alla andra kämpar, säger Leila Qaraee, ordförande Kvinnors Nätverk.

Individuellt- och gruppstöd

Förutom det individuella stödet anordnar Kvinnors nätverk gruppaktiviteter som ger kvinnor möjlighet att träffa andra i liknande situation, utbyta erfarenheter, prova nya saker, träna svenska samt diskutera och reflektera över olika samhällsfrågor.

Kvinnors nätverks medlemmar är av varierande bakgrund såväl etniskt, socialt som ekonomiskt, understryker Stockholms stad och menar att ”mångfalden är en styrka som skapar förutsättningar för sociala nätverk som annars inte skulle uppstå och ökar kvinnornas delaktighet i samhället”.  

Många av de som är aktiva i Kvinnors nätverk är kvinnoaktivister med lång erfarenhet av arbete för mänskliga rättigheter.

Priset på 100 000 kronor delas ut under en ceremoni i Stockholms stadshus den 4 juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV