Evenemang

Österlens fredsfestival anordnas för fjärde gången

FREDAG 9 OCH LÖRDAG 10 AUGUSTI, SIMRISHAMN För fjärde året i rad anordnas Österlens fredsfestival

För fjärde året i rad arrangerar vi Österlens Fredsfestival!

Välkomna till Fredsfestival 2024! I militarismens tid måste fredens tanke fortfarande tänkas. Och inte bara tänkas utan också sägas högt! Och synliggöras!  För fjärde året i rad ordnar föreningen Österlens Fredsfestival ett fullspäckat folkbildningsprogram i dagarna två. Vi reser ett tält och fyller det med författare och filosofer, sång och samtal, information och initiativ. Temat är samma som förra året – FRED PÅ JORDEN OCH FRED MED JORDEN. Sällan har väl den uppmaningen känts mer nödvändig.

Platsen är Sjöfartsplan (hamnområdet) i Simrishamn. Programmet kommer att löpa från förmiddag till 21-tiden på kvällen fredag den 9 och lördagen den 10 augustiSöndagenden 11 augusti  deltar vi tillsammans med Svenska Kyrkan i en ekumenisk fredsgudstjänst i Nicolai Kyrka, Simrishamn. Uppdateringar av programmet hittar du här:https://www.facebook.com/Fredsfestival2024.

Rysslands folkrättsvidriga angreppskrig mot Ukraina fortsätter. Den militära upptrappningen når nya höjder och vapensmedjorna går på högvarv, även i Sverige. Samtidigt når de statliga försvarsanslagen oanade höjder. Nivån har fördubblats sedan år 2020, för att år 2024 uppfylla Nato-målet om två procent av BNP. Vi har fått en kraftigt militariserad territoriell säkerhet, byggd på medlemskap i Nato. En strategi som leder till en upprustningsspiral som i sin tur ökar osäkerheten. Vi är också numera medlemmar i en kärnvapenallians.

Konflikten Israel-Palestina har exploderat. Att bomba sjukhus och civila mål är ett folkmordskrig, samma slags krig som Putin driver i Ukraina. Hamas terrorattacker är oförsvarligamen ingen terror motiverar dödandet av barn som svar.  Krav på vapenstillestånd framställs av en del som antisionism. På samma sätt som vi som vill ha fredsförhandlingar i Ukraina beskylls för att vara Putinkramare.

Samtidigt accelererar  klimatkrisen. Förutsättningarna för liv försämras snabbt. Havsnivån stiger, extremt väder blir mer vanligt och ekosystemen kollapsar. Vi står inför en klimatkatastrof som kommer att drabba de allra fattigaste värst. Den globala hungern är på historiskt höga nivåer. Enligt FN är det runt 800 miljoner människor som inte kan äta sig mätta och situationen beskrivs som akut för 239 miljoner människor.

Konflikter har väldigt sällan kunnat lösas med våld. Krig föder snarare mer våld och nya konflikter. Att bomba fram demokrati och respekt för mänskliga rättigheter fungerar inte, enligt all forskning på området.

Därför behöver vi vara många som envist fortsätter att ställa de nödvändiga frågorna kring liv och död och global rättvisa. Hur många människor ska behöva fly, hur många barn ska bli föräldralösa, hur många ska dö till följd av brist på mat och vatten, hur många ska behöva fly undan extremvädrets konsekvenser och vart ska alla ta vägen? Och vi måste våga ifrågasätta det ekonomiska tänkande som för kortsiktig vinning sätter hela det planetära systemet i brand. 

Vår ambition är att Festivalen ska tydliggöra samband och sammanhang och ge verktyg för handling. Handlingar som ger hopp!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV