Nyheter

Skara stiftkansli tilldelas Regnbågsnyckeln

regnbågsflaggan med himmel i bakgrunden

Skara stift - det äldsta av Svenska kyrkans stift - har fått Regnbågsnyckeln för sitt arbete med hbtqi-frågor. Målet är en mer inkluderande kyrka.

I samband med en festmässa i Skara domkyrka tog Skara stiftorganisation emot den prestigefyllda utmärkelsen Regnbågsnyckeln – en hbtqi-märkning som intygar att förtroendevalda och anställda i organisationen har genomgått en processmodell för att skapa en mer inkluderande kyrka. Det är historiskt med tanke på att Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. 

Regnbågsnyckeln är en process som initierades 2016 av Riksförbundet EKHO, i samarbete med Sensus och Växjö stift. Det var i Växjö som processmodellen praktiserades för första gången och det med stor framgång.

Sedan 2018 erbjuds den till alla församlingar i hela Sverige. Till de stift som implementerat konceptet hör Stockholm, Göteborg, Linköping, Karlstad, Uppsala, Lund, Strängnäs och Luleå. Processmodellen består av sex steg (regnbågens färger), och inbegriper utbildning, studiecirklar, reflektioner och mångfalds-visionsarbete.

Förutom att arbeta långsiktigt för öppenhet och mångfald inom svenska kyrkans verksamhet kan arbetet med frågor som rör normer, kön och sexualitet också ses i ett större historiskt perspektiv. Med Regnbågsnyckeln blickar man inte bara framåt i visionär anda, utan man börjar också göra upp med sitt förflutna och arbeta för upprättelse – vilket är viktigt med tanke på att svenska kyrkan har en lång och mörk historia av institutionaliserat förtryck mot hbtqi-personer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV