Nyheter

Claudia Sheinbaum går mot valseger i Mexiko

Claudia Sheinbaum lutar sig ut från fönstret i bilen med höjd högerhand och knuten näve

Vänsterkandidaten Claudia Sheinbaum går mot seger i valet i Mexiko. Hon kommer därmed bli landets första kvinna på presidentposten. Ekonomisk politik för social rättvisa, kamp mot mäns våld och mord mot kvinnor och klimatpolitik står i fokus.

På söndagen hölls val i Mexiko och rösträkningen pågår fortfarande. Vänsterpolitikern och klimatforskaren Claudia Sheinbaum har ett stort försprång när drygt en tredjedel av rösterna är räknade på måndag morgonen. 

För första gången ser Mexiko alltså ut att få en kvinna på presidentposten. Vänsterkandidaten Claudia Sheinbaum är på väg att vinna en säker seger, även om många röster fortfarande återstår att räkna.

Enligt det preliminära resultatet har närmare 60 procent av de röstberättigade deltagit i valet. 

Sheinbaum, som tillhör samma vänsterparti som den avgående presidenten Andrés Manuel López Obrador, har styrt megastaden Mexiko City under åren 2018-2023 och bland annat arbetat med energi- och miljöpolitik för att driva på en hållbarhetsutveckling i staden.

Ekonomisk politik inriktad på fattigdomsbekämpning

Under valkampanjen har hon tryckt hårt på att hon avser fortsätta den sociala- och ekonomiska politik som inriktar sig på att lyfta människor ur fattigdom, och som hennes föregångare lanserade.

Hon har understrukit vikten av att stå emot korruption – ett enormt problem i landet.

Social rättvisa och kampen mot mäns våld mot kvinnor och femicid – mord på kvinnor – har också stått högt upp på dagordningen under valkampanjen. Över 3000 kvinnor mördas varje år och machokulturen är djupt rotad i landet.

Hennes företrädare López Obrador har sjösatt stora sociala program riktade mot särskilt utsatta grupper i samhället. Men det finns också kritik mot att det inte har investerats tillräckligt i social välfärd i övrigt, såsom i skolan, sjukvården och universiteten.

De många sociala- och urfolksrörelserna, exempelvis zapatisterna, i landet har också varit kritiska mot att López Obrador inte har markerat mot multinationella företag som sysslar med aggressiv gruvutvinning av naturresurser i landet och inte lämnar något i gengäld. López Obrador har till exempel inte höjt några skatter för dessa företag eller för de rika i landet med stora klassklyftor. Däremot föreslog han tidigare i år att gruvor som utvinner mineraler i dagbrott, vilket är mycket miljöfarligt, ska förbjudas.

När det handlar om att bekämpa den organiserade brottsligheten och komma åt våldet som det generaliserar i samhället så vill Sheinbaum ha ett långsiktigt förebyggande arbete som ger unga alternativ till den kriminella banan.

Claudia Sheinbaum är fysiker, ingenjör och klimatforskare. Hon är född i Mexiko City i en hebreisk familj och föräldrarna har rötter i Litauen och Bulgarien.

Claudia Sheinbaum kommer att leda landet de närmaste sex åren. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV