Nyheter

Cyndi Lauper lanserar avskedsturné

Cyndi Lauper ska göra en avskedsturné.

En av 1980-talets största popikoner, Cyndi Lauper, ska göra en avskedsturné. Turnén, som går under namnet, Girls Just Wanna Have Fun Farewell Tour, inleds i Montréal den 18 oktober, och fortsätter sedan under hösten runtom i Kanada och USA.

Under turnén kommer Cyndi Lauper att få sällskap av flera hemliga gästartister, vars namn kommer att avslöjas senare. I samband med utannonserandet av avskedsturnén lanserade hon även en dokumentärfilm om sitt liv och karriär, Let The Canary Song, regisserad av den Emmybelönade dokumentärfilmaren Alison Ellwood.

Cyndi Lauper slog igenom stort vid 30 års åldern med albumet She’s so unusual (1984) och vid den här tidpunkten blev hon den allra första kvinnliga soloartisten vars debutalbum utmynnade i fyra top 5-hits på Billboardlistan. Hon belönades med en Grammy i kategorin ”årets nykomling” året därpå.

Girls just wanna have fun

Debutalbumet innehöll bland annat signaturmelodin Girls just wanna have fun – vars musikvideo för något år sedan nådde över en miljard visningar på Youtube. Intressant nog var den låten ursprungligen en punklåt från 1979 skriven av Robert Hazard, vars tolkning utgick från ett manligt perspektiv. Lauper lyckades ändå med konststycket att göra låten till sin, tack vare att hennes version omvandlade låten till ett slags feministisk popdänga som kom att handla om kvinnlig egenmakt 

Med sitt färgsprakande hår, vilda scennärvaro och inte minst hennes igenkännbara röst, vars tonartshöjningar inrymmer fyra oktaver, ses hon som en sorts popmusikens Pippi Långstrump. Med stor framgång förvaltade hon 1970-talets punkinfluerade modekänsla och införlivade den i 1980-talets framväxande poplandskap.

En viktig förklaring till hennes genomslag handlade om själva tajmingen: Ronald Reagan var USA:s president mellan åren 1980 – 1988 och företrädde konservativa ideal, något som tillfogade Laupers rebelliska intryck en extra dimension. Hennes excentriska och upproriska framtoning är något hon bevarat sedan dess.

Karriären har pågått i över 40 år och hon har sålt cirka 50 miljoner album. Bland övriga hits märks Time after time och True Colors. Vid sidan av musiken har Lauper varit hängiven kämpe för hbtqi-personers rättigheter och medverkat i pride-evenemang runtom i världen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV