Nyheter

Vårdförbundets strejk inledd på flera stora sjukhus

En grupp demonstranter håller i en banderoll där det står Vi och patienterna förtjänar bättre

Vårdförbundet vill ha kortare veckoarbetstid för sina medlemmar. Därför har förbundet i dag inlett en strejk på fem universitetssjukhus i fem regioner samt på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm. 

Sedan klockan 11 i dag tisdag strejkar medlemmar i Vårdförbundet i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

– Vi är med befolkningen genom hela livet – från BB till livets slut. Vår strejk handlar om patienterna. Det handlar om att rädda svensk offentlig sjukvård och samtidigt få möjlighet att orka jobba ett helt yrkesliv, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till konflikten mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona är att förhandlingarna om en ny huvudöverenskommelse strandat. 

Arbetstidsförkortning är huvudkravet

Vårdförbundets viktigaste krav är en långsiktig lösning med kortare arbetstid, eftersom många av medlemmarna blir sjukskrivna eller arbetar deltid för att orka. 

Unga i vården upplever arbetsbelastningen som värst. Fyra av tio av dem tror inte att det är sannolikt att de kommer stanna i vården.

Förslaget från Vårdförbundet handlar om 75 minuters förkortad arbetstid per vecka. Det motsvarar en kvart om dagen eller runt 8 dagar på ett år. 

Detta finns redan i dag i kollektivavtal som Vårdförbundet har tecknat i privat sektor och hos fackförbundet Kommunal.

– Vi har inte alls velat hamna här, utan har hoppats i snart ett halvår att Sveriges kommuner och regioner skulle möta oss i våra krav. Men inte ens en kvart om dagen vill SKR minska vår arbetstid med. De ser hellre att vi strejkar. Jag är besviken på det, men vi står fast, säger Sineva Ribeiro och menar att de behöver allmänhetens stöd. 

Och enligt en opinionsundersökning från Novus stödjer 7 av 10 svenskar strejken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV