Nyheter

Feminister i Argentina rasar mot Milei

Det feministiska nätverket Ni una menos har utlyst demonstrationer mot president Javier Mileis politik i början av nästa vecka.

Argentinas högerextrema president Javier Milei stänger i princip ner arbetet mot mäns våld mot kvinnor. En högt uppsatt chef har avgått i protest och landets feminister rasar.

Claudia Barcia, en högt uppsatt chef i arbetet mot mäns våld mot kvinnor, sade på torsdagen upp sig i protest mot president Javier Mileis politik. Barcia varnade samtidigt, i ett inlägg på plattformen X (tidigare Twitter), för att den offentliga institution som arbetar för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och som hon representerar snart kommer stängas ner.

Nedläggningen är en i raden av offentliga institutioner som stängs ner i Mileis framfart när det kommer till att skära i de offentliga utgifterna. Den relativt nyvalda högerextrema presidenten tror på åtstramningspolitik som det bästa medlet för att ta landet ur den ekonomiska kris som det befinner sig i. Och han går hårt åt institutioner som arbetar med rättighetsfrågor och särskilt kvinnors rättigheter.

Stort missnöje mot Mileis åtstramningspolitik

Landet har en av världens högsta inflationstryck och över halva befolkningen lever i dag i fattigdom. Men missnöjet mot åtstramningspolitiken som motmedel har växt under månaderna som Milei har suttit vid makten. Det har hållits flera landsomfattande protestdemonstrationer.

För när det skärs ner i välfärden drabbas de som redan har det svårt att få vardagen att gå ihop.

I det nu aktuella fallet med myndigheten som arbetar med att bekämpa mäns våld mot kvinnor, så handlar det om en nationell hjälplinje och ett medföljarprogram som stöttar de kvinnor som är i riskzonen för att utsättas för allvarligt våld, som är nedläggningshotade.

Det har redan under första halvåret 2024 gjorts nedskärningar inom sektorn, visar en analys från Civil Association for Equality and Justice, rapporterar Guardian.

– Vi står inför en total urholkning av politiska åtgärder för att förebygga könsbaserat våld, säger avdelningens anställda som har tidigare uppgick till 600 men nu är 200 till antalet, i ett uttalande.

– Vi är i händerna på en farlig man och kvinnor är i riskzonen, säger Fernanda Tarica, läkare och grundare till organisationen Shalom Bait, som arbetar med att stötta kvinnor som utsätts för könsbaserat våld, till Guardian.

En kvinna mördas var 35:e timme

Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett problem i Argentina. Antalet mord på kvinnor ökade dessutom förra året, enligt officiella uppgifter. Enligt den lokala organisationen Now They See Us har 78 kvinnor dödats hittills i år, vilket motsvarar nästan ett mord var 35:e timme.

Milei utmålar feminister till fiender

Enligt Verónica Gago, forskare och medlem i det feministiska nätverket #NiUnaMenos (Inte en kvinna mindre), så håller Milei på att demontera de sista av samhällets resurser för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. 

– Milei har etablerat feminismen som sin fiende och han straffar kvinnor igen, säger hon till Guardian.

Stängs den statliga institutionen ner är det första gången sedan 1992 som landet står helt utan en nationell politik i kampen mot det utbredda könsbaserade våldet.

Stora protester väntas

I början av nästa vecka väntas nya protester mot Mileis politik och det feministiska nätverket Ni una menos, som den 3 juni firade nio år sedan grundandet, står bakom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV