Nyheter

Rekordmånga röster till Vänsterförbundets Li Andersson i Finland

Li Andersson i röd klänning

Vänsterförbundets Li Andersson sopade banan med konkurrenterna i EU-valet i Finland. Med flest röster som EU-kandidat genom tiderna tar hon med sig två partivänner till Bryssel. Men på hemmaplan blir det ett tomrum att fylla efter den mycket populära vänsterledaren.

”Jag är helt mållös”, skriver Vänsterförbundets Li Andersson på Facebook dagen efter den historiska valsegern för henne. 

Andersson kammade hem nästan 250 000 röster, vilket var fler än någon annan finsk kandidat till Europaparlamentet lyckats med tidigare. Var sjunde finländare röstade på henne. 

Enligt statsvetaren, Åsa von Schoultz, skulle röstantalet vara tillräckligt som grund för att starta ett eget parti – ett parti som då skulle vara tredje störst i Finland. Detta efter Samlingspartiet, motsvarande svenska Moderaterna, (24,8 %) och SDP, motsvarande svenska Socialdemokraterna, (14,9 %).

Enligt Ny Tids chefredaktör Janne Wass har Andersson under sina åtta år som Vänsterförbundets ordförande samlat ett brett stöd, också utanför partiet, vilket nu alltså omvandlades även till röster.

– Vänsterförbundet har äntligen fått utdelning på Li Anderssons fruktansvärt stora popularitet. I tidigare val har det varit ett dilemma för vänstern att man inte lyckats kanalisera Anderssons breda popularitet i valsiffrorna, säger Wass, Fempers nyheter. 

Det kommer dock bli utmanande för partiet att hitta en ordförande som kan fylla de stora skorna hon lämnar efter sig när hon nu flyttar till Bryssel, tror Wass.

Li Andersson skriver på sociala medier:

”Gårdagens helt historiska valseger visar hur ett enormt antal finländare vill ha ett ansvarsfullt och folkvårdande Europa och Finland. Ett som inte kompromissar om en rättvis och stark klimat- och miljöpolitik. Ett där arbetstagarnas rättigheter, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter respekteras och stärks än mer. Vi har sett här vad högerns och högerextrema samarbete innebär i människors vardag – vi är motkraften som ville förhindra att samma sak sker i Europa.”, skriver Li Andersson på sociala medier i en kommentar till valsegern.

Anderssons stora röstmängd innebär att Vänsterförbundet får tre platser i EU-parlamentet. Och ökar därmed från ett till tre mandat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV