Nyheter

Israel attackerade ”säker zon” – dödade många palestinier

Palestinska kvinnor sörjer och visar vrede mot israeliska trupper under begravning i Khan Younis på fredagen 21 juni 2024.

Sorgen och desperationen växer i Gaza efter ännu en israelisk attack mot ett tältläger i vad som skulle vara en så kallad humanitär och säker zon.

Den 21 juni attackerade israelisk militär tältlägret al-Mawasi. Minst 25 personer dödades och 50 skadades, enligt lokala hälsomyndigheter, uppger Al-Jazeera.

Vittnen från Mawasi uppgav till nyhetsbyrån AP att israelerna attackerade i två omgångar. De beskriver det första som en ljudbomb som fick många att gå ut ur sina tält. Då kom en andra attack som dödade många av dem.

– Vi var i vårt tält, och de slog till med en ljudbomb nära Röda korsets tält och då gick min man ut, säger Mona Ashour, vars man dödades i attacken, till AP utanför Nassersjukhuset nära Khan Younis.

Internationella Rödakorskommittén säger i ett uttalande att projektiler från tunga vapen landade bara några meter ifrån deras kontor i säkerhetszonen där tältlägret låg i södra Gaza.

Samtidigt menar Världshälsoorganisationen WHO att hälsosystemet i Gaza står inför en kollaps efter attacken mot det som skulle vara en ”säker zon”. Detta efter att skadade strömmar in till Al-Aqsa-sjukhuset.

Dödligaste attacken på två veckor

Bara det senaste dygnet har israelisk militär dödat över 100 personer och skadat 169 personer, enligt uppgifter från Hälsoministeriet i Gaza på lördagen.

Många människor ligger också under rasmassor och kan inte nås av ambulanspersonal och civila team som försöker rädda dem.

Dödstalet är det högsta sedan den 8 juni då minst 274 palestinier dödades och över 700 personer skadades vid en israelisk attack som syftet till att frita fyra israeler ur fångenskap. Det skedde i flyktinglägret Nuseirat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV