Nyheter

Sahra Wagenknecht: ”Många har hittat hem i vårt parti”

 Den socialkonservativa vänsterpolitikern Sahra Wagenknecht lyckades ta sitt nybildade parti till Europaparlamentet.

I Tyskland lyckades den socialkonservativa vänsterpolitikern Sahra Wagenknecht nå stora framgångar med sitt nybildade parti döpt efter henne själv.

Den tidigare vänsterpolitikern Sahra Wagenknechts nya parti döpt efter henne själv, Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), nådde stora framgår i EU-valet. Trots att partiet grundades bara några månader tidigare lyckades Wagenknecht genom att lova väljarna mindre byråkrati, lägre skatter, bättre pensioner och ett stopp för fler vapen till Ukraina få drygt sex procent av rösterna och lika många mandat.

Största parti i EU-valet blev det kristdemokratiska partiet CDU/CSU med närmare 30 procent av rösterna. Näst störst blev extremhögerpartiet Alternativ för Tyskland som fick fler röster än den tyske förbundskanslern, Olaf Scholz, parti, Socialdemokraterna.

Sahra Wagenknechts BSW blev större än vänsterpartiet – Wagenknechts tidigare parti – Die Linke, som inte nådde upp till tre procent av väljarstödet och lika många 3 mandat. Det jämförelsevis starka väljarstödet för BSW kommer främst från gamla östtyskar som tidigare röstat Die Linke eller slutat rösta.

Själv beskriver Sahra Wagenknecht det som att hon fyller ett tomrum i tysk politik.

– Det finns många som inte visste vem de skulle rösta på och har hittat hem i vårt parti, säger Sahra Wagenknecht till Reuters och fortsätter:

– Vårt mål är att erbjuda ett nytt hem till de människor som är rasande och arga och förtvivlade över Tysklands dåliga politik.

Kontroversiell politiker

Sahara Wagenknecht är en av Tysklands mest omstridda politiker, som under lång tid betraktats som en udda fågel i vänstersammanhang. Hon har gått sin egen väg i politiken och väckt blandade reaktioner. Wagenknecht har exempelvis provocerat sina egna tidigare partikamrater i Die Linke genom att upprepade gånger kritiserat ”identitetspolitiken” inom partiet.

I grunden är hon nationalekonom och var länge profilerad som en skarp motståndare till nyliberalism som ideologi och praktik, som hon menar utgör grundorsaken till fattigdom, ojämlikhet och sociala orättvisor.

Sedan tidiga 1990-talet har hon varit engagerad i Die Linke – som bildades ur spillrorna av det östtyska kommunistpartiet men omorganiserade sig 2007 genom en sammanslagning av die Linkspartei/PDS och WASG, en utbrytning av facklig vänster inom SPD. Hon var EU-parlamentariker 2004-2009 och ledamot i Förbundsdagen mellan 2009-2024. 

Wagenknechts migrationspolitik går på tvärs med vänstern

För några år sedan gick hon till hårt angrepp mot Die Linke, på grund av deras ideologiska linje i migrationspolitiken – något som fördjupade konflikter och motsättningar inom partiet. Die Linke har traditionellt sett en flyktingvänlig profil som förespråkar en human asylpolitik med respekt för asylrätten och betonar antirasism som värdegrund.

Wagenknecht grundade rörelsen, Aufstehen, i vilken hon anklagade Tysklands migrationspolitik som grundorsak till lönedumpning, social nedrustning och försämrade arbetsvillkor för tyska arbetare. Hon har anklagats för att vara populist och även rasist, på grund av att hon anses ha liknande hållning i den tyska migrationspolitiken som Alternativ för Tyskland, det vill säga, stängda nationsgränser.

Vill stoppa vapnen till Ukraina

Wagenknecht har också uppmärksammats i både tysk och internationell media för en avvikande uppfattning i synen på Rysslands invasionskrig i Ukraina. Hon har uttalat motstånd till såväl vapenleveranser till Ukraina som sanktionerna mot Ryssland, samt förespråkar fredsförhandlingar mellan samtliga inblandade parter, vilket gjort att hon har anklagats för att gå Putins ärenden.

Den följdriktiga frågan efter EU-valet är vilken partigrupp som BSW kommer att ingå i och om det blir vänstergruppen GUE/NGL. Vänsterpartiets EU-parlamentariker Jonas Sjöstedt har tidigare uttryckligen sagt att Vänsterpartiet kommer att ”rösta för varenda vapenpaket som skickas till Ukraina” och Vänsterpartiet tillhör dem som motsatte sig EU:s migrationspakt som röstades igenom i våras, på grund av att de nya reglerna gör det svårare att söka asyl i EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV