Nyheter

Vårdstrejken fortsätter – första budet nobbades

Vårdförbundet har anordnat manifestationer i olika städer i Sverige.

Vårdstrejken fortsätter. I slutet av förra veckan sade Vårdförbundet nej till medlarnas bud i konflikten. Från facket beskrivs det som att det inte finns någon lösning utan bara en låsning. I Östersund demonstrerade vårdanställda i helgen.

Sedan den 4 juni pågår en vårdstrejk i landet. Den följdes den 11 juni av en andra våg. Den andra vågen innebär att det råder strejk på flera av landets stora universitetssjukhus. Detta eftersom Vårdförbundet och de två arbetsköparna, Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona, inte har kommit överens.

På lördagen höll medlemmar i Vårdförbundet en manifestation i Östersund.

– Vi ger oss inte, vi kräver den här lilla kvarten per dag och bättre löner. Det är ju för att rädda vården helt enkelt. Vi kan inte ha unga medarbetare och medlemmar som kroknar efter ett par år och lämnar yrket. Då har vi inga kvar, säger Torun Ericsson, distriktssköterska i Östersunds kommun, till SVT.

Vårdförbundets medlemmar i Region Jämtland Härjedalen, där Östersunds kommun ingår, är inte uttagna i strejk, men det råder övertids- och mertidsblockad.

Knäckfrågan är arbetstidsförkortningen som Vårdförbundet kräver.

— Vi har yrkat på en arbetstidsförkortning på en kvart om dagen, från 38 timmar och en kvart till 37 timmar. Hemställan innehåller inte det. Men vi välkomnar att försämringar kopplat till Nato-medlemskapet inte längre finns med. Det är en viktig förflyttning, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande, efter att ett första bud från medlarna presenterades i slutet av förra veckan.

Ett bud som Vårdförbundet alltså tackade nej till. I ett inlägg i avtalsbloggen skriver förhandlingschefen Annelie Söderberg att det inte finns någon lösning i sikte just nu utan bara en låsning.

De kommer invänta ett nytt bud. Under tiden fortgår konfliktåtgärderna.

I medlarnas bud fanns bland annat arbetstidsförkortning på två timmar i veckan för medarbetare som delvis jobbar natt, enligt Sten Nordin, vice ordförande i Sveriges kommuner och regioners förhandlingsdelegation.

Det var i mars som avtalsförhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsköparna strandade. I april varslade Vårdförbundet om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad för runt 63 000 medlemmar i samtliga regioner. I maj varslade facket sedan om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad för runt 5 000 medlemmar i 29 kommuner samt strejk för runt 2 000 medlemmar i fem regioner samt på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i ett första steg och sedan ytterligare runt 1 900 medlemmar.
Strejken trädde ikraft i juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV