Nyheter

Inlägg om abort raderas på sociala medier

Abortion always står det på stängslet framför USA:s högsta domstol

Inlägg som handlar om abort rensas bort på sociala medier. Det framkommer i en rapport från Amnesty International.

Att abortrelaterade inlägg tas bort på sociala medieplattformar kan försvåra tillgången till abort. Det är också ett hot mot rätten till hälsa och kroppsligt självbestämmande. Det menar Amnesty International som i sin genomgång också har sett att ingen motivering ges till att inläggen tas bort.

Det som framkommer i rapporten Obstacles to Autonomy: Post-Roe Removal of Abortion Information Online, innebär enligt Amnesty International, att sociala medieföretag inte respekterar internationella normer för mänskliga rättigheter.

– När tech-företag tar bort inlägg om abort kan det försvåra för människor att få tillgång till information och leda till diskriminering och kränkningar av mänskliga rättigheter mot flickor, kvinnor och andra som kan bli gravida,  säger Jane Eklund, sakkunnig inom tech och reproduktiva rättigheter, Amnesty International USA, i ett pressuttalande.

Viktig abortrelaterad information tas bort

Stora sociala medieplattformar, såsom Facebook, Instagram och TikTok har till exempel tagit bort innehåll som handlar om hur en person får tillgång till abortvård.

Och detta händer sedan USA:s högsta domstol 2022 upphävde Roe v Wade och därmed det nationella skyddet för aborträtten.

– Tillgång till korrekt och opartisk information om abort är en viktig del av reproduktiv hälsovård, och tech-företagen måste göra mer för att säkerställa att deras användare kan komma åt den informationen, säger Jane Eklund.

Enligt rapporten från Amnesty är det framför allt unga personer som tar skada av att information kring abort tas bort på nätet eftersom de ofta förlitar sig på sociala medier för nyheter och information. 

Sedan Roe v Wade upphävdes har fler än 20 amerikanska delstater infört restriktioner vad gäller tillgången till abort. I vissa delstater har det också förekommit förslag om att begränsa tillgången till information om abort på nätet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV