Nyheter

Prestigefyllt internationellt pris till My Vingren

Porträttbild av My Vingren med mörk blus mot stenvägg

Grävjournalisten My Vingren har belönats med ett internationellt pris vid Tribeca Film Festival för dokumentären Hacking Hate. ”Jag är väldigt glad över att något vi jobbat länge med får uppmärksamhet”, säger My Vingren till Fempers nyheter.

I Hacking Hate följer dokumentärfilmaren Simon Klose den grävande journalisten My Vingren när hon genom omfattande researcharbete och skapande av fiktiva onlinepersoner lyckas infiltrera och avslöja högerextrema grupper som verkar på internet och olika sociala medieplattformar. Resultatet är en rå dokumentär om framväxten av en högerextremistisk grupp och spridningen av hatretorik på sociala medieplattformar.

Nu har filmen belönats på Tribeca Film Festival och under vintern kommer den att visas i Sverige.

Dokumentärfilmen Hacking Hate har vunnit ett prestigefyllt pris på Tribeca Film Festival, hur känns det? 

– Det känns helt fantastiskt. Jag är väldigt glad över att något vi jobbat länge med får uppmärksamhet. Dessutom just nu när filmens tema är extra aktuellt, eftersom det är demokratiska val i mer än 50 länder, demokratiska val världen över, med betydande politiska och sociala konsekvenser på global nivå, säger My Vingren.

Det ligger många års arbete bakom, vill du berätta lite kort om hur det började, vad det utvecklades till och vad för film det blev? 

– Den 24 april 2017 kl. 11:16 fick jag ett mejl från dokumentärfilmaren Simon Klose. Han skrev att några år tidigare hade han gjort en film om the Pirate Bay och sedan dess har han fortsatt att göra filmer som beskriver vad det digitala samhället gör med oss som människor. Från att ha varit en mer traditionell reporter så hamnade jag mer och mer i fokus, där Simon har följt mig arbeta med ett väldigt omfattande gräv. En del av grävet finns publicerat på Expo, men filmen fortsätter även efter att artikeln är klar, säger My Vingren och tillägger:

– Och den handlar också om hur sociala medieplattformar används för att påverka och destabilisera demokratin. 

Vad ska du göra nu?

– Jag fortsätter att arbeta som frilans med dom här frågorna och liknande gräv framöver! Jag ser fram emot att filmen har premiär till vintern, säger My Vingren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV