Fem civilsamhällesorganisationer kritiserar regeringen för att de gör hedersrelaterat våld och förtryck till ett eget jämställdhetspolitiskt delmål.
I en debattartikel i Sydsvenskan (15/10) skriver företrädare för de fem organisationerna, RFSU, MÄN, Somaya stödjour, Fryshuset Malmö och Terrafem, att regeringen borde ta hänsyn till sin egen utrednings förslag om att inte göra frågan om hedersvåld till ett eget jämställdhetspolitiskt delmål.
Den statliga utredningen i fråga handlade om att undersöka huruvida hedersrelaterat våld och förtryck borde bli ett eget delmål, frikopplat från delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
Utredningens slutsats var ett tydligt nej, med motiveringen att det finns tyngre fördelar med att ha ett sammanhållet perspektiv i synen på patriarkalt våld i alla dess former – oavsett om det handlar om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld eller förtryck och utnyttjande i prostitution och människohandel.
Hedersrelaterat- och könsbaserat våld bygger på samma grund
Utredningen refererar bland annat till Istanbulkonventionen, när det gäller utgångspunkten för utformandet av insatser mot såväl våld i hederskontext som annat könsbaserat våld och understryker att samtliga samtliga fall alltid handlar om maktförhållanden och om normer för kön och sexualitet.
De fem organisationerna bakom debattartikeln skriver bland annat: ”Hedersrelaterat våld beskrivs ofta som ett enbart invandrat problem, vilket osynliggör komplexiteten i frågan och misstänkliggör stora grupper människor med invandrarbakgrund. Vi ser i allt högre grad hur hedersförtryck blir ett slagträ i en debatt präglad av polarisering och rasism.”
Artikelförfattarna nämner egna erfarenheter av möten med våldsutsatta kvinnor och ungdomar och hur svårt många upplever att det är att öppet tala om sin utsatthet på grund av känslor av skam, kluvenhet och rädsla för att svartmåla sina föräldrar.
Många gånger kan dessa personer uppleva olika former av våld samtidigt, såväl inom som utanför familjen. En återkommande erfarenhet hos våldsutsatta, berättar artikelförfattarna, är att myndigheter vill kategorisera dem utifrån snäva ramar istället för att anpassa insatser efter situationen.
Många skräms också till tystnad och vågar inte söka hjälp när de känner att samhället dömer ut den kultur de växer upp i och är en del av. Samma sak när retoriken mot hedersförtryck blir för hård, något som Fempers nyheter har rapporterat om tidigare.
Organisationerna beskriver utredningens analys och slutsats som ”gedigen, nyanserad och ansvarsfull” och uppmanar regeringen att följa slutsatserna som framkommer i den.
”Det är av yttersta vikt för alla som lever i hederskontext i Sverige att regeringens ambitioner omvandlas till praktiskt, konkret, effektivt arbete till förmån för dem som drabbas”, skriver de.