Startsida - Nyheter

Kommentar

V föreslår slopad betänketid vid skilsmässa – viktigt för våldsutsatta

Ekonomiskt våld från en före detta partner kan fortsätta långt efter att kvinnan lyckats bryta upp från en destruktiv relation och det finns politiska åtgärder att vidta, menar debattören Andreas Lennkvist Manriquez (V), riksdagsledamot och civilrättslig talesperson.

Kvinnor som lever i en relation präglad av ekonomiskt våld eller våld i hemmet ska inte behöva stå ut med onödig väntetid. Vänsterpartiet föreslår därför en lagändring så att en ansökan om äktenskapsskillnad kan genomföras utan betänketid, skriver Andreas Lennkvist Manriquez (V), riksdagsledamot och civilrättslig talesperson.

Mäns våld mot kvinnor är ett av vårt samhälles mest akuta och tragiska problem, som berör många liv och relationer. Medan fysiskt och psykiskt våld ofta får mer uppmärksamhet, är ett annat, ofta förbisett, och djupt förödande inslag ekonomiskt våld.

Ekonomiskt våld tar sig många former, från att tvinga en kvinna att skriva på lån som förövaren sedan nyttjar till att isolera henne ekonomiskt genom att kontrollera hennes inkomster. Detta kan leda till långvarig skuldsättning och en oförmåga att få hjälp från samhällsinstitutioner, inklusive Kronofogden. När de ekonomiska resurserna är under förövarens kontroll blir det ytterst svårt för offret att bryta sig loss och bygga upp ett ekonomiskt oberoende.

Ekonomiskt våld ofta del av eftervåldet

Ett särskilt hinder för kvinnor som lyckats bryta sig loss från sina förövare är rädslan för vad som kallas eftervåld. Många är skrämda för vad som kan hända om de exempelvis ansöker om underhållsstöd, vilket i sin tur hindrar dem från att få ekonomisk hjälp.

Med den rådande ekonomiska situationen där inflation och stigande priser plågar många hushåll så är risken stor att kvinnor som lever under ekonomiskt våld drabbas än värre. Det är därför av största vikt att vi från politiskt håll agerar.

Det finns åtgärder för att hjälpa de som blivit drabbade av ekonomiskt våld, men dessa måste förstärkas och bli mer tillgängliga. Kompetensen bland landets kommuner och myndigheter om hur man upptäcker och hanterar ekonomiskt våld, samt hur man erbjuder hjälp är tyvärr bristfällig. Den kompetensen måste därför förbättras.

Betänketid vid skilsmässa bör slopas – viktigt vid ekonomiskt våld

För att underlätta för kvinnor att lämna destruktiva förhållanden behöver vi samtidigt reformera betänketiden för skilsmässa. Den nuvarande lagen, som kräver en betänketid för att säkerställa att människor inte fattar förhastade beslut, kan i praktiken orsaka mer lidande och fördröja kvinnor och barn från att lämna destruktiva relationer. Betänketiden har i många fall blivit en förlängning av det våld och den kontroll som mannen utövar och kan i vissa fall vara livshotande.

Kvinnor som lever i en relation präglad av ekonomiskt våld eller våld i hemmet ska inte behöva stå ut med onödiga väntetid. Vänsterpartiet föreslår därför en lagändring så att en ansökan om äktenskapsskillnad kan genomföras utan betänketid. Dagens lagstiftning reflekterar en föråldrad syn på äktenskap och familjedynamik. Individens frihet att lämna en ohälsosam relation måste få gå före.

Genom lagändringar och att öka medvetenheten bland kommuner och myndigheter som kan komma att möta kvinnor som utsatts för ekonomiskt våld så bidrar vi till att skapa ett tryggare Sverige. Ingen kvinna ska behöva uthärda ekonomiskt våld och de som lever under sådana omständigheter ska ha rätt att få hjälp och stöd. Det är dags att vi agerar för att stoppa det osynliga våldet och ge rösten tillbaka till de som tystats av ekonomisk kontroll.

Andreas Lennkvist Manriquez (V), Riksdagsledamot och civilrättslig talesperson

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV