Israel förbjuder FN-organistionen UNRWA att fortsätta sitt humanitära arbete för palestinska flyktingar.
Israels parlament har röstat för att stoppa UNRWA:s arbete i Gaza. Med röstsiffrorna 92-10 i den slutliga voteringen röstade en majoritet av ledamöterna i Knesset, Israels parlament, ja till ett hårt kritiserat lagförslag, som direkt riktar sig direkt mot United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA).
UNRWA bildades 1949, i syfte att hjälpa de över 750 000 palestinier som tvingats på flykt och sedan dess har FN-organisationen bedrivit verksamhet såväl i Gaza som på Västbanken.
FN-organisationen har sedan dess försett miljoner palestinier i Gaza, Jordanien, Libanon, Syrien och på Västbanken med ekonomiskt bistånd och humanitär hjälp. Enligt siffror från 2020, går över 50 procent av UNRWA:s budget går till skolutbildning, medan cirka 15 procent går till hälsofrämjande. UNRWA har cirka 30 000 anställda, varav ungefär 13 000 i Gaza och en majoritet är lokalanställda palestinier.
Israel anklagade UNRWA för Hamaskopplingar
I januari anklagade Israels regering UNRWA för att ha kopplingar till Hamas bland sina anställda. Konsekvensen blev att en rad biståndsgivare, bland annat Sverige, omedelbart frös sina utbetalningar, men återupptog dem senare i mars.
I april fastslog en oberoende FN-utredning att Israel inte presenterat bevis för att anställda vid biståndsorganisationen skulle vara medlemmar i Hamas.
Israel stoppar UNRWA från att arbeta i Gaza
Knesset röstade för att klassificera UNRWA som en terrororganisation och israeliska myndigheter tillåts inte längre ha några diplomatiska förbindelser med UNRWA. Israel kommer därmed inte att utfärda inresetillstånd till UNRWA:s medarbetare eller tillåta koordinering med militären, vilket i dagsläget är en förutsättning för att UNRWA ska kunna arbeta i Israelockuperade Västbanken och Gaza.
UNRWA förbjuds att bedriva alla former av aktiviteter och får heller inte erbjuda några tjänster i Israel. Lagförslagen träder i kraft om tre månader.
Israels lagförslag har kritiserats från internationellt håll, däribland från FN, EU och Vita huset, även innan det röstades igenom. Representanter för Nordens regeringar, däribland Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M), gjorde ett gemensamt uttalande, där man uttrycker ”djup oro” och skriver bland annat följande:
”De nordiska länderna bekräftar sitt orubbliga engagemang för FN och internationell rätt, inklusive internationell humanitär rätt. Det senare kräver att alla parter i konflikter säkerställer att drabbade befolkningar får det nödvändiga humanitära biståndet för att leva under adekvata materiella förhållanden, samt att säkerställa säkerheten för humanitära arbetare. Det är på denna grund som de nordiska länderna kräver att de föreslagna lagförslagen omprövas och uppmanar starkt Israel att säkerställa ett fortsatt och obehindrat humanitärt tillträde för UNRWA till de palestinska flyktingarna som det inrättades för att tjäna.”