Recension

En berättelse om en kvinnas revansch

Dokumentären Dödlig svartsjuka om sångerskan Mutlu Kaya finns att se på SVT play.

Mutlu Kaya är en ung kurdisk kvinna från Turkiet. Efter att ha slagit igenom som sångerska i en talangshow utsätts hon för dödligt våld av sin dåvarande partner, men överlever mirakulöst. Dokumentären Dödlig svartsjuka handlar om hennes kamp tillbaka. Maria Bratt har sett den.

Mutlu Kaya tar med sin otroliga sångröst Turkiet med storm och går till final i en talangshow. Detta står inte hennes ex ut med och skjuter henne i huvudet. Hon överlever mirakulöst, men kampen blir lång för att få tillbaks rösten.

Kaya lever för musiken. I dokumentären får vi inledningsvis se henne sjunga i tv-program och när karriären börjar ta fart. Ingen kunde tro att hon skulle slå igenom i Turkiet, där hon bor. Hon säger: ”En kurdisk tjej kan väl inte bli berömd?”

En familj mot traditionella normer

Vi får följa hennes vardag med hennes familj. Hela familjen med föräldrar och syskon brinner för musiken liksom Mutlu. Mutlu lever för sina drömmar och låter sig inte knäckas som många andra kvinnor. Giftermål kommer i sista hand. Hon vill inte leva upp till förväntningarna och går emot normen för hur kvinnor ska vara.

Mutlus familj följer inte heller de traditionella könsrollerna och uppmuntrar Mutlu och hennes karriär.

Mutlu berättar om sitt ex Veysi Ercan. Hur kärleksfull och trevlig han var till en början och hur det sedan vände. Hur han börjar förfölja henne efter att hon gjort slut med honom. Han är både svartsjuk och avundsjuk på hennes karriär och han blir mer och mer hotfull.

Det var bara några dagar innan finalen i talangsowen som han slog till. Han sökte upp henne och sköt henne i huvudet. Mutlu var nära på att dö, men överlevde mirakulöst. Hon tappar dock förmågan att sjunga och det gör henne stympad. Hela familjen lider. Det berör och upprör.

Det är en otrolig berättelse om en kvinnas upprättelse. Mutlu gör revansch och kämpar för att få tillbaka sina förmågor. Hon går ut på TikTok och delar sin berättelse och får hundratusentals följare. Hennes styrka och kamp är inspirerande. Själv satt jag som klistrad framför teven när jag såg denna välgjorda dokumentärfilm.

Förebild för andra kvinnor

Mutlu för en kvinnokamp och vill vara en förebild för andra kvinnor. Det sprakar av kvinnostyrka.

Men lidandet slutar inte här. Snart drabbas Mutlus systrar av ännu en tragedi. Det är mycket att ta in. Men familjen ger inte upp. Det dödliga våldet mot kvinnor är ett stort samhällsproblem i Turkiet, och våldet ökar hela tiden. Våldet ökar inte bara i Turkiet, våld mot kvinnor är ett globalt problem.

Den här dokumentärfilmen riktar stark samhällskritik mot mäns våld mot kvinnor. Mutlu genomför politiska aktioner och deltar i demonstrationer. Den visar också många kvinnliga hjältar i Turkiet som genomför feministiska aktioner.

Mutlus familj diskuterar och analyserar våldet. Varför det är så vanligt. Så många som drabbas. Varför det finns. Att en del män vill ha fullkomlig
makt över sina kvinnor och vill äga dem. Hur ska våldet stoppas? Och Mutlus ger sitt svar i filmen.

Det är en tuff kamp tittaren får ta del av. Och en berättelse om att inte ge upp, hur svårt det än är. Att ingenting är omöjligt. Multus resa tillbaka till musiken visar stor viljestyrka. Allt hon önskar är att kunna sjunga igen.

Jag rekommenderar varmt alla att se den här dokumentärfilmen som finns på SVT play. Den lämnar ingen oberörd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV