Nyheter

Anmälan om folkmord i Gaza behandlas i ICJ nästa vecka

I nästa vecka tas Sydafrikas anmälan mot Israel upp i Internationella domstolen (ICJ) där man anklagar Israel för att begå handlingar som utgör folkmord.

Israel kommer att svara på Sydafrikas anmälan om att Israel begår ”handlingar av folkmord” i Gaza i Internationella domstolen (ICJ) i nästa vecka. Israel nekar till anklagelserna. Samtidigt har nya uttalanden från israeliska ministrar mötts med anklagelser om att landet förbereder etnisk rensning av Gaza. Även USA har kritiserat uttalandena som ”oansvariga”. På onsdagen krävde också flera israeler att landets rättsliga myndigheter ska agera på vad de menar är ”omfattande och uppenbar” uppvigling till folkmord och etnisk rensning i Gaza.

Enligt den israeliska tidningen The Times of Israel inleds förhandlingar i ICJ den 11 januari då Sydafrikas representanter kommer att presentera rättsfallet mot Israel, dagen därpå den 12 januari ska Israel presentera sitt försvar mot anklagelserna. Internationella domstolen (ICJ) är FN:s huvudorgan för rättsliga bedömingar och domslut, och den 29 december 2023 lämnade Sydafrika in en stämningsansökan mot Israel med motiveringen att landet har en plikt att ”förhindra folkmord från att ske”. I Sydafrikas uttalande till ICJ står det att ”Sydafrika är allvarligt oroat över ödet för civila som är fångade i de pågående israeliska attackerna mot Gazaremsan med anledning av den godtyckliga användningen av våld och våldsamma förflyttning av invånare”.

Sydafrika anser att rapporter tyder på att Israel bryter mot sina åtaganden med hänsyn till folkmordskonvention, och att Israel genom handlingar och underlåtande att handla når upp till folkmordshandlingar då dessa utförs med den ”nödvändiga specifika intention…att förinta palestinier i Gaza som en del av den större palestinska nationella, rasmässiga och etniska gruppen”. Sydafrika anser också att Israel sedan den 7 oktober inte har agerat för att ”förhindra folkmord och har underlåtit att åtala den direkta och offentliga anstiftan till folkmord”.

Israel nekar till ”falska anklagelser”

Israel har undertecknat folkmordskonventionen och ICJ har därför jurisdiktion i Israel. På tisdagen sade en talesman för den israeliska regeringen att man betraktar det som falska anklagelser grundade i konspirationsteorier mot Israel.

– Staten Israel fördömer eftertryckligt Sydafrikas beslut att leka djävulens advokat och göra sig självt medbrottsligt till förövarna av den 7 oktober-massakern, sade den israeliska regeringens talesman Eylon Levy under en presskonferens på tisdagen.

Levy bekräftade samtidigt att landet kommer att skicka representanter till förhandlingarna och beskrev det som ”tragiskt” att Sydafrika ”kämpar gratis för antijudiska rasister”, samt att ”historien kommer att döma Sydafrika för att bistå nazisternas moderna arvtagare”, skriver The Times of Israel.

Sydafrikas stämning mot Israel kommer efter mer än två månaders krig i Gaza där över 20 000 palestinier, varav två tredjedelar uppskattas utgöras av kvinnor och barn, har dödats i israeliska attacker. Men anklagelser om folkmord har riktats mot Israel betydligt längre: I november uppmanade den palestinska paraplyorganisation för mänskliga rättigheter, The Palestinian Human Rights Organizations Council, det internationella samfundet att skyndsamt agera för att hindra Israel från att begå folk mord i Gaza.

Och innan det hade de palestinska organisationerna  Al Haq, Al Mezan och the Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) lämnat in en stämningsansökan till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för att domstolen ska utreda om Israel begår folkmord i Israel, samt att ICC ska utfärda arresteringsorder av den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu. Till skillnad från ICJ har Israel inte anslutit sig till ICC, men Palestina är medlemmar och sedan i mars 2021 pågår en utredning om brott som har begåtts på palestinsk mark.

Måste visa på intention

Den israeliska tidningen Haaretz har talat med en rättslig expert som enligt uppgift har varnat den israeliska arméns ledning, inklusive överbefälhavaren Herzl Halevi att ICJ kan komma att kräva av Israel att ingå ett eldupphör, något som Israel då man har undertecknat konventionen, är tvunget att följa. Haaretz har också intervjuat Eliav Lieblich, expert på internationell rätt vid Tel Aviv University i Israel. Han betonar att folkmordskonventionen kräver dels intention att begå folkmord, dels handlingar som kan utgöra det:

– Folkmord är ett brott där bevisen i domstol kräver två faktorer. Först måste du visa en intention till utplåning, för det andra – vissa handlingar i fält som verkar för den här intentionen. Enligt Sydafrika är intentionen bevisad av uttalanden av högst uppsatta israeler och en offentlig atmosfär av att radera eller jämna Gaza, och att den omfattande skadan på civila och hungern i Gaza visar på den faktiska faktorn av handlingen, säger Lieblich till Haaretz.   

Lieblich säger att det generellt är svårt att bevisa den intention som är nödvändig för att något ska klassas som folkmord eftersom offentliga uttalanden om sådan avsikt sällan görs under strider. Men fortsätter han, flera uttalanden från israeliska politiker skulle kunna ses som bevis på en sådan avsikt:

– Dessa oansvariga uttalanden om att utradera Gaza kommer Israel att behöva förklara varför de inte avspeglar en sådan intention.

Sydafrika måste dock också visa att det finns en kausal koppling mellan politikernas uttalanden och den israeliska militärens agerande, och detta kan bli svårare, menar Lieblich. Även om ICJ kommer med ett domslut kan det dröja innan ett sådant genomdrivs, men om domstolen beslutar att det finns en misstanke om att Israel begår folkmord spelar det naturligtvis stor roll enligt Lieblich:

– Man måste fundera på vad det skulle säga om det historiska narrativet. Också av det skälet måste detta förfarande tas på allvar.

Fler uppviglande uttalanden mot Gazas befolkning

En av de politiker som har uppmanat till utplåning av Gaza är Likudpolitikern Galit Distel-Atbaryan. I början av november, efter en visning av råmaterial i parlamentet från de övergrepp som Hamas utsatte israeler för under massakern den 7 oktober, skrev hon på X, tidigare på Twitter: ”Utplåna Gaza från jordens yta”, bland annat rapporterade Haaretz.

Hon är långt ifrån den enda israeliska politiker vars uttalanden har lett till stor oro för och häftig kritik. Så sent som i måndags gjorde de två israeliska ministrarna Bezalel Smotrich och Itamar Ben-Gvir, politiker som tillhör extremhögern. Det var i det israeliska parlamentet Knesset som de båda ministrarna i möten med sina respektive partier som finansminister Bezalel Smotrich och ministern för nationell säkerhet Itamar Ben-Gvir menade att palestinierna i Gaza, vars nästan hela befolkning på omkring 2,3 miljoner är på flykt, ska uppmuntras till ”frivillig migration”.

Enligt Times of Israel sade Itamar Ben-Gvir till reportrar och partimedlemmar i högerextrema Otzma Yehdit att nuläget utgör en ”möjlighet att fokusera på migrationen av de boende i Gaza”. En sådan politik skulle vara både moralisk och human hävdade han:

– Vi kan inte dra oss tillbaka från något territorium som vi är i i Gazaremsan, sade han, rapporterar The Times of Israel.

Ben-Gvir förklarade att han inte bara inte utesluter ”judiska bosättningar där” utan att han anser det vara viktigt. Israel hade bosättningar, i strid med internationell rätt, på Gazaremsan fram till 2005 då man drog sig tillbaka från dem, samtidigt som man expanderade bosättningarna på ockuperade Västbanken.

Har tidigare förnekat palestiniernas existens

Bezalel Smotrich, som stod på samma partilista som Ben-Gvir i senaste valet på uppmaning av premiärminister Benjamin Netanyahu, menade att den ”korrekta lösningen” på den pågående konflikten är ”att uppmuntra till frivillig migration av Gazas befolkning till länder som är villiga att ta emot flyktingarna”. Han menade vidare att ”Israel permanent kommer att kontrollera Gazaremsan, och även han talade om nya israeliska bosättningar på området. Oppositionspolitikern Avigdor Liberman menade å sin sida att Israel bör ockupera södra Libanon på nytt i en ”betalning i mark” för skada som Hizbollah åsamkat städer i norra Israel. Smotrich å sin sida har länge gjort uttalanden som hetsar mot palestinier, bland annat förnekade han det palestinska folkets existens i mars 2023:

– Det finns inget sådant som en palestinsk nation. Det finns ingen palestinsk historia. Det finns inget palestinskt språk, sade han, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Och i förra veckan argumenterade Smotrich för att bara en att bara en bråkdel av Gazas befolkning bör få stanna:

– Det som behöver ske i Gazaresman är uppmaning till emigration, sade han till den israeliska arméradion, rapporterar Reuters. Han fortsatte genom att hänvisa till Gazas befolkning som araber snarare än som palestinier:

– Om det bara är 100 00 eller 200 000 araber i Gaza och inte två miljoner araber kommer hela diskussionen om dagen efter bli helt annorlunda.

– De flesta i det israeliska samhället skulle säga ”varför inte, det ett trevligt ställe, låt oss få öknen att blomma, det kommer inte på någons bekostnad”, sade han, rapporterar Reuters.

I ett uttalande kräver Nihad Awad, chef för den amerikansk-muslimska organisationen Council on American-Islamic Relations att USA:s president Joe Biden tar avstånd från Smotrich uttalande: ”Bidenadministrationen måste förkasta denna senaste uppmaning till etnisk rensning av Gaza av en högt uppsatt israelisk tjänsteman. Vår nations ledare måste slutligen erkänna vad som länge har varit känt och som har visats dagligen av Israels folkmordshandlingar – att Israels rasistiska regering vill etniskt rensa Gaza genom att slakta tiotusentals civila och göra det obeboeligt för de som de inte dödar. Det har hela tiden varit den israeliska regeringens plan att etniskt rensa Gaza. Smotrich gjorde det bara officiellt.”

Israeler kritiserar i öppet brev extremt språkbruk

På tisdagen kritiserade USA:s utrikesdepartement Smotrich och Ben-Gvir. I ett uttalande kallar departementets talesperson Matthew Miller deras retorik för hetsande och ”oansvarig”, samt att USA har fått upprepade löften från den israeliska regeringen om att uttalandena inte är ett uttryck för regeringens politik. ”Vi har varit tydliga, konsekventa och otvetydiga att Gaza är palestinsk mark och kommer att förbli palestinsk mark, utan att Hamas längre är i kontroll över dess framtid och utan några terrorgrupper med möjlighet att hota Israel. Det är den framtid vi vill se, i israelers och palestiniers intresse” säger han i uttalandet.

USA har också kritiserat Sydafrikas anklagelser mot Israel och Matthew Miller säger i ett annat uttalande att USA ”inte ser några handlingar som utgör folkmord” av Israel, samt att USA inte ser Sydafrikas agerande som ett ”produktivt steg att ta”.

På onsdagen krävde också en grupp israeler, i ett brev till landets rättsvårdande myndigheter, att man vidtar åtgärder för att stoppa uppvigling till folkmord och etnisk rensning av Gaza som de menar har gjorts av flera inflytelserika israeliska politiker och ledare. Gruppen bakom brevet består av akademiker, tidigare diplomater och parlamentariker.

”För första gången som vi kan minnas har uttryckliga uppmaningar att begå fruktansvärda brott, som framfört, mot miljoner civila har förvandlats till en legitim och vanlig del av israelisk diskurs” skriver de bland annat, rapporterar The Guardian. Undertecknarna representeras av människorättsadvokaten Michael Sfard som säger att han är chockad över hur det extrema språkbruket har kunnat normaliseras så snabbt i Israel, att språkbruket som tidigare bara användes på den extrema ytterkanten har kunnat bli mer eller mindre vardagsmat.

– Det är för mig obegripligt, säger han till The Guardian och fortsätter:

– Den första faran är att folk kommer agera i enlighet med det språkbruket, sedan har du frågan om vilket samhälle vi kommer att vara när det här är det språk som styr vår behandling av palestinier. Det finns 2,3 miljoner Gazabor, de flesta minderåriga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV