Nyheter

Broadwaystjärnan Chita Rivera har avlidit

Den prisade musikalstjärnan Chita Rivera har somnat in.

Chita Rivera, en av Broadways största musikalstjärnor genom tiderna, har gått bort. Beskedet kom under tisdagen av hennes vän tillika publicist, Merle Frimark. Enligt Chita Riveras dotter, Lisa Mordente, dog mamman fridfullt i New York efter en kort tids sjukdom. 

Chita Rivera föddes, som Dolores Conchita Figueroa del Rivero, den 23:e januari 1933 i Washington D.C. Hon hade fyra syskon. Mamman Katherine var tjänsteperson vid Pentagon och pappan Pedro var en klarinettist och saxofonist för U.S.A. Navy Band. När Rivera var sju år blev hennes mamma änka.

Som barn kallades Rivera för ”Cheetah” (leopard), på grund av att hon hade så mycket spring i benen, till den grad att mamman anmälde henne till balettlektioner för att det skulle lära henne disciplin. Nog kunde mamman aldrig ana vilket stycke teaterhistoria dottern skulle komma att skriva i framtiden. Rivera begav sig så småningom till New York för att fortsätta att studera dans och kom där att knytas till Broadway.

Rivera debuterade som dansös 1950 i uppsättningen av Pysar och sländor, och fick ett sensationellt genombrott i rollen som Anita i West Side Story 1957. Efter det åtnjöt hon en makalös teaterkarriär och förtrollade såväl publiken som kritiker i över sex decennier med en aldrig sinande intensitet.

En fullträff fick hon i rollen som Velma Kelly i originaluppsättningen av Chicago 1975. Ytterligare en framgång fick hon i titelrollen i uppsättningen av Spindelkvinnans kyss från 1993, där hon visade överraskande vitalitet som artist som passerat 60 årsåldern med rösten och utstrålningen i behåll.

Men inte bara det. Som kvinna med puertoricanskt påbrå visade hon den normbrytande representationens betydelse, vad gällde kön, ”ras” och ålder, och banade väg för efterkommande latinamerikanska scenartister – för vilka Rivera var en viktig idol.

Som de allra flesta teaterstjärnor mötte Rivera både toppar och dalar, men förmådde att alltid göra comeback – mycket tack vare sin ypperliga talang att på ett rasande skickligt och balanserat sätt förena sång, dans och skådespeleri. Till och med när hon skadade sitt vänstra ben allvarligt 1986, till följd av en bilolycka, och läkarna bedömde att hon aldrig mer skulle kunna dansa, bevisade hon motsatsen.

Under sin framgångsrika karriär blev Rivera flerfaldigt prisad. 2002 blev hon den första latinamerikanska att föräras med en utmärkelse vid Kennedy Center och 2009 tilldelades hon presidentens frihetsmedalj av Barack Obama. Hon utsågs till hedersdoktor vid University of Florida 2018 och gav ut sin memoar förra året.

Chita Rivera blev 91 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV