Nyheter

Inget uttalat krav på vapenvila från ICJ

Ordförande för ICJ Joan Donoghue meddelade på fredagseftermiddagen rättens beslut angående provisoriska åtgärder som Israel måste vidta i Gaza.

Den internationella domstolen ICJ meddelade på fredagen att Israel måste vidta flera provisoriska åtgärder – bland annat försäkra att deras militär inte utför handlingar som står i strid med folkmordskonventionen. Däremot sade domstolen ingenting om eldupphör, något Sydafrika hade krävt. 

ICJ meddelade på fredagen att rätten har möjlighet att behandla fallet om brott mot folkmordskonventionen som anmäldes av Sydafrika mot Israeli nyligen. Fredagens beslut av ICJ handlar endast om provisoriska nödåtgärder och rätten har ännu inte uttalat sig huruvida Sydafrikas anklagelser mot Israel om att landet bryter mot FN:s folkmordskonvention i Gaza. Ett sådant beslut kan ta flera år.

Därför meddelades dessa provisoriska åtgärder. Förutom att Israel måste försäkra att deras militär inte utför handlingar som står i strid med folkmordskonventionen, utreda uttalanden som kan utgöra uppvigling till folkmord och tillåta humanitär hjälp in till Gaza måste Israel också förhindra a bevis om brott förstörs. Israel måste också rapportera till ICJ inom en månad om vad man har vidtagit för åtgärder. Israel har nekat till alla anklagelser rörande brott mot folkmordskonventionen. Åtgärderna som ICJ beslutade om röstades igenom med siffrorna 15–2 i de flesta besluten, och 16–1 i några fall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV