Nyheter

Israeliska ministrar kräver nya illegala bosättningar i Gaza

Högerextreme Itamar Ben-Gvir (i mitten) delade ut vapen till civila israeler efter Hamas terrorattack i höstas.

Flera israeliska ministrar deltog på söndagen i en högerradikal konferens som uppmanar till att Israel ska tvinga bort palestinier från Gazaremsan och istället etablera israeliska bosättningar där. Det rör sig om två högerextrema ministrar men också två ministrar från premiärminister Benjamin Netanyahus Likudparti. 

2005 drog Israel tillbaka sina bosättningar från Gazaremsan, samtidigt som de israeliska bosättningarna på Västbanken och östra Jerusalem har ökat. Efter den 7 oktober 2023 har flera israeliska politiker uppmanat till att området på nytt ska kontrolleras genom illegala israeliska bosättningar. 

– I dag efter 18 år [sedan bosättningarna drogs tillbaka] har vi en möjlighet att på nytt bygga upp och expandera landet Israel. Detta är vår sista möjlighet, sade Haim Katz, turistminister från Likudpartiet, på konferensen rapporterar Haaretz

Konferensen gick under namnet Israels seger – bosättningar ger säkerhet: Återvända till Gazaremsan och norra Samarien [Västbanken] och bland deltagarna fanns alltså flera ministrar från den israeliska koalitionsregeringen, liksom parlamentariker, rabbiner och bosättaraktivister. Högerextrema Itamar Ben-Gvir, nationell säkerhetsminister, var en av koalitionsregeringens ministrar som fanns på plats:

– Om vi inte vill ha ett till 7 oktober måste vi åka tillbaka och kontrollera [Gaza]. Vi behöver hitta ett lagligt sätt för att få frivillig emigration [av palestinier] och införa dödsstraff för terrorister, sade han och fortsatte:

– Jag vänder mig till dig Netanyahu, det är tid för modiga beslut.

”Frivillighet” genom tvång

Flera röster talade om ”frivillig” emigration av palestinier, något som Shlomo Karhi, kommunikationsminister från Likudpartiet menade under krig kan vara ”en situation på tvingar på [någon] till de ger sitt medgivande”, rapporterar Haaretz.

Benjamin Netanyahu, som på söndagen ombads kommentera att flera av hans ministrar deltog i konferensen, menade att ”de har rätt till sina åsikter”, men lade till att han inte har ändrat inställning till frågan när han pressades ytterligare. 

Oppositionsledaren Yair Lapid kritiserade häftigt konferensen och ministrarnas deltagande i den. Han menade att det var en skam för Netanyahu samt att hans parti låter sig ”dras runt utan mål av extremister”.

– Detta innebär en internationell skada, underminerar möjliga förhandlingar, försätter soldater i fara och är en reflektion av en allvarlig brist på ansvar, sade Lapid. 

Bosättningar på Gazaremsan, liksom alla bosättningar på ockuperad palestinsk mark, är illegala enligt internationell rätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV