Evenemang

Samernas nationaldag: Jojk på Nordiska museet

TISDAG 6 FEBRUARI, STOCKHOLM Samernas nationaldag med jojk på Nordiska museet

Upplev sydsamisk jojk (vuelieh) och lär dig mer om jojkens traditioner och funktioner på samernas nationaldag. Kombinera lunch i Nordiska museets restaurang med Ylva Gustafssons jojk och berättande. 

Ylva Gustafsson är uppvuxen i Jämtland med rötterna i Jovnevaerie sameby – numera bosatt i Stockholm. Hon är scenkonstnär, jojkare, skribent och folkbildare med lång erfarenhet av samisk aktivism och organisering och internationellt arbete med urfolksfrågor. Utbildad i teater, idéhistoria, psykologi och teologi och inom konstpedagogik/-terapi.

Välkommen till Stora hallen på Nordiska museet!

* Ylva Gustafsson jojkar och berättar i Stora hallen, framför Nordiska museets restaurang. Det är fri entré för dig som vill lyssna och luncha eller fika.
* Vill du passa på att uppleva museets utställningar behöver du entrébiljett (170 kr vuxen, 150 kr student/pensionär).

Samernas nationaldag och flagga är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Det är en dag som vanligen uppmärksammas med aktiviteter och kulturarrangemang.

Samerådet beslutade 1992 i Helsingfors att samernas gemensamma nationaldag är den 6 februari eftersom det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

Evenemang tisdag 6 februari klockan 12 på Nordiska museet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV