Nyheter

Tonåringar döms till 20-åriga straff för mord på transflicka

I mitten Esther Ghey, den mördade 15-åriga transflickan Brianna Gheys mamma vid domstolen i Manchester.

De två tonåringar som innan jul dömdes för mord på den 15-åriga transflickan Brianna Ghey dömdes på fredagen till 22 respektive 20 års fängelse. Domaren sade att detta utgör minimistraff och att de båda bara kommer att släppas i framtiden om de inte utgör någon fara för allmänheten. 

De båda tonåringarna som nu har dömts till långa straff har beskrivits som blodtörstiga och fascinerade av tortyr, våld och mord. Det var den 16-åriga flickan som fick det längre minimistraffet om 22 års fängelse, och pojken det 20-åriga straffet. Bådas namn offentliggjordes under fredagen men de har under rättegången varit kända som flicka X och pojke Y. Under fredagen kommenterade Brianna Gheys pappa, Peter Spooner, sin ambivalens kring att tonåringarna nu har namngivits:

– Först tänkte jag att de borde namnges. Varför skulle de skyddas? Folk borde veta vilka de är. Nu tänker jag att deras namn alltid kommer att knytas till Briannas, säger han i en intervju med Sky News

– Jag tycker att de bara borde glömmas bort, låsas in och aldrig talas om igen. De är inget, fortsätter han. 

15-åriga Brianna Ghey mördades brutalt den 11 februari. Även mördarna var 15 år vid dådet. Transfobi anses inte ha varit huvudmotivet för mördarna som hade en lista över flera personer de ville döda, men enligt domaren Amanda Yip fanns transfobi med i motivet. Foto: Cheshire Police via AP

De båda dömda tonåringarna hade känt varandra länge. Det var flickan som ursprungligen föreslog för pojken att de båda skulle mörda den 15-åriga Brianna Ghey, som har beskrivits som blyg. Redan någon vecka innan mordet hade de planerat att genomöra det men sköt upp det till den 11 februari. Domare Amanda Yip slog på fredagen också fast att mordet på Brianna Ghey hade planerats, att Brianna Ghey var en sårbar flicka vars vänskap den nu dömda flickan – pojken träffade henne för första gången under morddagen – utnyttjade för att få henne till en avlägsen plats Linear Park i Warrington i nordvästra England.

– Jag vill inte dröja vid själva mordet, men det var brutalt, sade domaren på fredagen, rapporterar BBC. ’

Särskilt brutalt mord

Hon förklarade att Brianna Ghey utsattes för 28 knivhugg och att skador på hennes armar visar att hon försökte värja sig mot attacken. Enligt domaren står det klart att båda tonåringarna spelade en aktiv roll i mordet, och att mordet var av särskilt allvarlig karaktär, att det har funnits ett sadistiskt motiv liksom att det föregicks av transfobiska kommentarer. 

Den nu dömda 16-åriga flickan hade tvingats byta skola bara några månader innan mordet, detta efter att hon hade drogat en yngre elev med cannabis på sin tidigare skola. På skolan hon bytte till gick Brianna Ghey. Kort därefter, i november 2022, började de på fredagen dömda tonåringarna, planera att utföra mord tillsammans. I januari 2023 ska de satt ihop en lista om sex personer de planerade att mörda varav Brianna Ghey var en, övriga var pojkar. 

Transfobi har funnits med i kommunikationen mellan de två dömda 16-åringarna – tusentals meddelanden mellan dem på Whats app har gåtts igenom av polis – men har inte ansetts vara huvudmotiv för mordet, däremot har transfobi spelat in i motivet. Domaren sade på fredagen att hade hon inte redan dragit slutsaten att det var ett särskilt allvarligt mord hade hon lutat på sig det sadistiska motivet och transfobiska kommentarer framför allt från pojkens sida, som ”betydande förvärrande faktorer”.

Brianna Gheys pappa säger till Sky News att allmänhetens stöd och kärlek till familjen efter mordet på deras dotter har haft stor betydelse, men att han kämpar med såväl sorg som ilska:

– Hon berörde mångas hjärtan. 

– Allt jag tänker på är hur hon är själv i parken med dem och vad de har gjort med henne, och jag önskar verkligen att jag hade varit där för att skydda henne, säger Peter Spooner. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV