Nyheter

Angelina Mango vinner Sanremofestivalen i Italien

Angelina Mango vinnare av Sanremofestivalen i Italien

Angelina Mango vann italienska Sanremofestivalen med låten La noia. Den första kvinnan att vinna på tio år. – Tack, ni är galna.

Långt in på natten mot söndagen, efter fem maratonkvällar, som festivalen har pågått, stod det klart att Angelina Mango vann den italienska Sanremofestivalen 2024 med sin låt La noia (leda/uttråkad). Därmed blir det hon som får representera Italien i Eurovision i Sverige senare i vår.

Bland de fem i topp i årets festival var det endast sångare från en ny generation italienska musikbegåvningar. Detta sticker ut i en festival, som så mycket annat i Italien, präglas av den i landet mycket åldrande befolkningen. Även om yngre och blandade musikstilar har blivit ett allt större inslag de senaste åren.

Många av artisterna hade också med sig politiska och sociala budskap om rätten att få vara den man är och att olikhet och mångfald måste respekteras.

Under Sanremofestivalens 74-åriga historia har 28 kvinnor vunnit och 5 kvinnor har varit programledare för festivalen. I årets upplaga sjöngs 9 av de 30 tävlande bidragen av kvinnor.

En symfoniorkester ledd av olika dirigenter för de olika bidragen spelar musiken till alla uppträdanden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV