Nyheter

Ottarpriset till palestinsk kvinnoorganisation i Gaza

Fyra palestinska kvinnor från organisationen Aisha sitter på en låg mur i Gaza.

Årets Ottarpris går till den palestinska kvinnorättsorganisationen Aisha i Gaza.

Tidningen Arbetarens Ottarpris går i år till den palestinska kvinnorättsorganisationen Aisha som är verksam i Gaza.

– Vi är mycket hedrade och glada för priset, säger Mariam Abu al Atta, projektledare på Aisha, från organisationens temporära kontor i Rafah i Gaza i ett pressmeddelande.

Aisha, som är en förkortning för Association for the Protection of Women and Children, arbetar med att stötta kvinnor som utsatts för våld och för kvinnors och barns rättigheter i stort i Gaza.

Organisationen, som är en partnerorganisation till Kvinna till Kvinna, arbetar även med kvinnors mentala hälsa – något som blivit ännu mer akut under det pågående kriget.

Den 10 oktober bestämde sig den svenska regeringen för att pausa stödet till Kvinna till Kvinna och flera andra biståndsorganisationer verksamma i Palestina.

Första Ottarpriset till utländsk aktör

Ottarpriset är Arbetarens årliga pris som syftar till att uppmärksamma personer eller organisationer som arbetar i sexualupplysaren, och den tidigare Arbetaren-medarbetaren, Elise Ottesen-Jensens ”Ottars” anda. Priset instiftades 2017 och består av 10 000 kronor.

– I dagens läge menar redaktionen att det är självklart att blicka utanför Sveriges gränser, och valde att för första gången ge Ottarpriset till en utländsk aktör. Vi vill uppmärksamma den kvinnokamp som pågår i Gaza, något som sällan lyfts i annan rapportering, säger Amalthea Frantz, tillförordnad chefredaktör för Arbetaren i ett pressmeddelande.

Under kriget har Aishas, liksom många andra organisationers, arbete övergått till främst humanitära insatser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV