Nyheter

Grekland legaliserar samkönade äktenskap

Två unga kvinnor kramar varandra och en av dem håller i en regnbågsfärgad flagga.

Greklands parlament har röstat ja till samkönade äktenskap. Därmed blir landet det första ortodoxt kristna landet i världen som legaliserar samkönade äktenskap. Det innebär en enklare vardag för landets hbtqi-personer och särskilt för de som är föräldrar.

Hbtqi-rörelsen i Grekland har vunnit en mångårig kamp för grundläggande rättigheter. Detta trots djupt rotade socialkonservativa värderingar i samhället och trots den ortodoxa kyrkans hårda motstånd.

I parlamentsomröstningen på torsdagen blev det även ja till adoptioner för regnbågsfamiljer. 

I Grekland har två mammor eller två pappor inte kunnat ta hand om sina barn i kontakt med myndigheter, skolan eller sjukhus, som det är nu.

Viktoria Kalfaki och Chistina Leimoni, två väletablerade chefer som efter många i år London återvände till Grekland med sin dotter, vittnar i Guardian om hur en av dem skickades ut från sjukhussalen av läkarna när de förstod att det var två mammor. 

– Det är inte lagligt möjligt, svarade vårdpersonalen när vi sagt att vi båda var mammor. 

De vägrade släppa in Christina Leimoni, som blev både arg och bönade. Men de var orubbliga. Viktoria Kalfaki som fött dottern, fick vara kvar i egenskap av biologisk mor.

Redan innan hade de stött på patrull på den grekiska ambassaden i London, där tjänstemännen vägrade godkänna födelsebeviset eftersom barnet hade båda mammornas efternamn. 

Greklands beslut att erkänna samkönade äktenskap och rätten att adoptera barn innebär en lättnad för landets hbtqi-personer. Och kommer underlättar vardagen för många.

– Det kommer underlätta och ta bort så mycket stress och ångest från vårt dagliga liv,, säger Viktoria Kalfaki.

Få reformer har dock stött på så mycket motstånd och omgärdats av så mycket debatt som denna. I media har lagreformen kallats för monstruös och premiärminister, Kvriakos Mitsotakis, har attackerats av både den mäktiga ortodoxa kyrkan och många parlamentsledamöter från det egna högerpartiet New Democracy party (ND) och mer hårdföra socialkonservativa nationalister. 

I söndags hade ultraortodoxa anhängare samlats i Aten i en stor demonstration mot lagreformen. Enligt hbtqi-organisationer har homofoba hatbrott och attacker mot hbtqi-personer också ökat under de senaste veckorna. Nödlinjer för gaypersoner har fått ta emot fler samtal än vanligt.

Men lagen gick igenom efter att Mitsotakis säkrat tillräckligt många anhängare både i sitt eget parti och bland oppositionen, framför allt hos vänsterpartiet Syriza, vars nya partiledare Stefanos Kasselakis är landets politiker som gått ut med att han är gay.