Evenemang

Rebellbrodöserna ställer ut i Gottsunda

Ett broderi med två händer som kommer ut från en blå cirkel

FREDAG 1 MARS, UPPSALA Öppnande av utställning med Rebellbrodöserna

Välkomna att vara med när REBELLBRODÖSERNA öppnar vår utställning på Kulturpunkten i Gottsunda och våra trådar möter andra organiserade kvinno-och feministtrådar i Uppsala! 

Vi i Rebellbrodöserna vill bjuda in er alla till vernissage och till en mötesplats för personer från olika delar av Uppsala som önskar en mer jämlik och rättvis värld. 

Tillsammans med andra organiserade “trådar” i Uppsala vill vi, i samband med Internationella Kvinnoveckan, brodera fram kampen för kvinnors rättigheter. Vill du bidra till vår feministiska tvättlina, som kommer att vara del av utställningen? Här kan du läsa hur du kan göra det: https://fb.me/e/3eWZFe5JV

UTSTÄLLNINGEN ÄR ÖPPEN FRÅN KL. 17.30 och då kommer du att kunna se broderier från Rebellbrodöserna och fotografier av Stefanny Peláez Alegría. Du är även välkommen att delta i Rebellmammornas stickhörna, som en del av den internationella kampanjen “Sticka för klimatet”: https://fb.me/e/3sjbh33Ut

PROGRAMMET BÖRJAR KL. 19.00 och då bjuder vi på sång, historiska återblickar och korta presentationer av kvinnor som under organiserade former verkar för att stärka mänskliga rättigheter, värna om demokratin och bidra till kvinnors aktiva deltagande i samhället. Med bakgrund i många olika kulturer och språkområden, organiseringsformer, etc, kommer de att medverka genom att kort presentera sin verksamhet och bidra med kulturella inslag. 

Under kvällen kommer det att finnas kaffe/te och fika att köpa.

Broderi har länge, även av en del feminister, betraktats som ”förspilld kvinnokraft”. Men kan broderi och textila uttryck även vara ett sätt att upproriskt uttrycka samhällskritik? Rebellbrodöserna är en grupp textila skapare som möts för att brodera med utgångspunkt i reflektioner kring livet och samhället, demokrati, klimat- och miljökrisen, utifrån en ekofeministisk grund. 

Utifrån förnimmelser av våra förmödrars och våra egna textila liv skapar vi textilier med feministiskt budskap. De har växt fram ur sorg och glädje i en värld där våra liv har påverkats av tillskrivna och självpåtagna klass, ras och könsidentiteter samt var i världen vi fötts och växt upp. Vi har inspirerats av den textila aktivistiska rörelsen i Latinamerika, Sverige och andra delar av världen. 

Tillsammans vill vi se vår utställning som del av en lång feministisk väg som består av historiska kollektiva processer och avgörande händelser, men också av vardagsmotstånd mot könsförtryck sammanflätat med motstånd mot klassklyftor, rasism, kolonialism och andra typer av förtryck som människor utsätts för.

Nu vill vi dela med oss av vår textila kollektiva glädje. Medvetna om att vi inte är några broderivirtuoser, men modiga nog att ställa ut för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen, en dag som lanserades av de kvinnor som banade väg för de rättigheter vi själva nu åtnjuter. Vi vill inte bara blicka bakåt, utan även uppmärksamma den pågående feministiska rättighetskampen som förs runt om i världen.

Tillsammans med er vill vi denna dag glädjas och skapa ett feministiskt kraftfält samt förnya våra löften om åtagandet att kämpa för rättigheter tills alla blir fria!

Utställningen är gjord i samarbete med ateljéföreningen Konstjord, Kulturpunkten och Färnebo Folkhögskola. 

Medverkande på vernissagen är: 

Stefanny Peláez Alegría – fotograf
Rebellmammorna i Uppsala
Enhebrando faldas
Dima Sarsour. palestinsk kvinna
Arej Murad – palestinsk sångerska
Samiska föreningen i Uppsala
Hand in Hand for Women
Alejandra Vicencio Guzman- sång och gitarr. 
M.fl. 

Det fina broderiet i profilbilden har Liselott Andersson gjort. 

Utställningen kommer att hänga på Kulturpunkten från den 1-9 mars. 

Adress: 
Kulturpunkten 
Valthornsvägen 7, entré E Mittemot Gottsunda bibliotek. 
Uppsala

Mer om evenemanget finns här