Nyheter

Stora protester mot Orbán i Ungern efter sexualövergrepp mot barn

Folksamling I protest mot Orbán i Budapest Ungern

Tiotusentals människor gick ut på gatorna i Budapest på fredagen i de största protesterna mot Orbáns regering på åratal. Detta efter att en person benådats efter ett uppmärksammat fall av sexualövergrepp på barn. Folkets ilska har lett till att presidenten Katalin Novák tvingats avgå, men protesterna fortsätter alltså.

Avslöjandet av benådningen utlöste ett offentligt ramaskri när det blev känt för en vecka sedan. Den nationalkonservativa premiärministern Viktor Orbán har försökt tysta ner skandalen, som ledde till att två av hans närmade allierade tvingades avgå. Varav en är den tidigare mycket populära presidenten Katarina Novák.

Hon avgick förra veckan efter att ha benådat en man som gjort sig skyldig till att ”täcka över” sexualövergrepp mot barn. Även den tidigare justitieministern, Judit Varga har tagit ett steg åt sidan.

Det är fortfarande inte klarlagt varför benådningen ägde rum. Enligt den officiella versionen handlar det om ett mänskligt misstag och Orbán och regeringen menar att de har tagit konsekvenserna genom att de två höga politikerna har avgått. 

Men det har inte lyckats. Medierna har fortsatt rapportera och flera influensers, varav en är den populära sångaren och You Tubern, Azahriah, manade folket att gå ut och protestera på Hjältarnas torg i Budapest. Vilket hörsammades och på fredagen slöt alltså tiotusentals människor upp i demonstrationer. 

– Vi har stått ut med tillräckligt. Vi behöver förändring, den här regeringen är full av lögner och hyckleri, säger Jozsef Molnar som var på demonstrationen tillsammans med sin son, till Guardian.

Senast Molnar demonstrerade var 1989 vid tiden för kommunismens sönderfall. 

– Vi är här för framtiden och för våra barnbarn, tillade han. 

Frågan som hängde i luften var hur många fler fall fanns det som hållits dolda och som ungrarna inte känner till. 

”Oavsett politisk hemvist är det viktigt för oss att visa vad vi står och stå upp och visa vårt stöd till våldsoffer och personer som har utsatts för övergrepp, för transparens och mänsklig värdighet”, skriver organisatörerna av protesterna, rapporterar Guardian.

Det är fortfarande inte klarlagt varför mannen hade benådats trots att det var känt att han hade försökt mörka att det hade skett sexuella övergrepp på ett barnhem. 

I ett uttalande påg fredagen sade Orbáns stabschef, Gergely Gulyás, att presidenten och justitieministern tagit ansvar genom att avgå och att frågan därmed var avgjord.

Samt att regeringen skulle göra en översyn av barnskyddsbestämmelserna. 

Men efter dagens protester kom information om att Orbán och regeringspartiet Fidesz ska hålla ett tal angående det som hänt på lördag.