Nyheter

Svensk forskare om hälsotester med feministisk retorik 

porträttbild på läkaren och forskaren Minna Johansson

Hälsotester och behandlingar som säljs in till kvinnor och ofta med feministisk retorik saknar vetenskapligt stöd. Svenska forskaren, Minna Johansson, har varit med och tagit fram den unika studien om hälsoappar som ”falsk reklam”.

Att kontrollera möjligheten att bli gravid och kunna förutsäga bröstcancer är det nog många som skulle vilja kunna. Men de tester och behandlingar som säljs in till kvinnor och ofta med feministisk retorik saknar vetenskapligt stöd. Svenska forskaren, Minna Johansson, har varit med och tagit fram den unika studien om hälsoappar och hälsotester som marknadsförs med ”falsk reklam”. Något som Fempers nyheter var bland de första att rapportera om.

– Det är provocerande att kvinnors hälsa kapas av kommersiella intressen på det här sättet, säger Minna Johansson, specialistläkare i allmänmedicin och forskare vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Enligt Johansson används budskap om kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar för att sälja ovetenskapliga test och behandlingar med risk för skada, och utan att informera kvinnor om osäkerheten kring effekten.

Studien som publicerades i tidskriften BMJ har Johansson medförfattat tillsammans med forskare från University of Sydney och University of Queensland i Australien.

I den tidigare artikeln rapporterade Fempers nyheter om blodtester för kvinnor som sägs kunna göra så att kvinnan kan kontrollera fertiliteten och som marknadsförs som en informationskälla som ger makt och kontroll.

Information om brösttäthet är ”opålitlig”

Ett annat exemplet gäller brösttäthet, något som kan bedömas på mammografi, men där de undersökta kvinnorna vanligtvis inte får sådan information. Röster höjs för att kvinnor har rätt att få veta om de har täta bröst, eftersom det är en av flera riskfaktorer för bröstcancer.  

Brooke Nickel, forskare vid University of Sydney, är analysens författare:

– Att få veta att man har täta bröst kan öka kvinnors ångest och orsaka förvirring. Ofta leder det till att man söker ytterligare screening och andra tester. Men mätning av brösttäthet är opålitlig. Bevisen för att det leder till nytta att utföra flera tester för kvinnor med täta bröst är långt ifrån robusta, säger Brooke Nickel.

Företag vill tjäna pengar på kvinnors ohälsa

Minna Johannson säger att kvinnors hälsa historiskt sett har varit underprioriterad, men att det här inte är rätt väg att gå.

– Både inom vården och medicinsk forskning behöver kvinnors hälsa få mer resurser. Men företag som tjänar pengar på att sälja tester och behandlingar som inte behövs hjälper inte, säger Minna Johansson. 

Detta eftersom det riskerar att leda till en falsk känsla av kontroll, överdiagnoser och överbehandlingar. Allt sammantaget handlar det om mindre eller större tester och ingrepp i en kvinnas liv som lätt kan leda till oro och stress och som skulle kunna undvikas. 

– En bra sak att fråga sig innan man laddar ner den här typen av hälsoappar är: vem är avsändaren – och vad kan de här personerna tänkas tjäna på detta? säger Helena Kopp Kallner som är överläkare i obstetrik och gynekologi på Danderyds sjukhus och forskare på Karolinska institutet, till tidningen Allas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV