Nyheter

Rasism och hatisk retorik riskerar öka inför EU-valet

Demonstrationsbild mot rasism

Hat och hot mot utomeuropeiska invandrare och deras barn i Europa ökar. Nu varnar det antirasistiska nätverket European Network Against Rasism för ännu mer rasistiskt motiverat hat och våld inför EU-valet och uppmanar de förtroendevalda i Europaparlamentet att agerar för att göra något åt den utbredda rasismen.

Under de senaste åren har hatbrotten, särskilt de med rasistiska motiv, i Europa ökat. ”Det begås upprepade kränkningar av de grundläggande rättigheterna mot människor bosatta i EU, genom verbala övergrepp, fysiska attacker och till och med mord motiverade av fördomar”, skriver European Union Agency for Fundamental Rights.

Även i Sverige ökar framför allt de främlingsfientliga och rasistiska hatbrotten och särskilt utsatta är afrosvenskar.

Därför lanserar nu det antirasistiska nätverket European Network Against Rasism (ENAR) ett manifest: ”A Europe for All: Roadmap for Change”, och uppmanar förtroendevalda i Europaparlamentet att i ord och handling agera mot rasism.

I juni är det EU-val och nätverket varnar för att månaderna fram till valet riskerar att präglas av en kraftig framväxt av högerextremistiska fraktioner och rörelser som hotar demokratiska värderingar.

Risk för ökad hatretorik och diskrimering inför EU-valet

ENAR:s verkställande direktör Kim Smouter oroar sig för att Europa står inför ett alltmer hårdnat klimat där hatisk retorik och diskriminerande politik är utgångspunkten.

– När vi förbereder oss inför valet är det vi ber om från politiska ledare enkelt: stå upp för Europas värderingar, för likabehandling och engagera er i att bekämpa diskriminering, säger han i ett pressuttalande.

Det antirasistiska manifestet innehåller 10 konkreta åtgärder för att prioritera antirasistisk rättvisa som ett centralt politiskt mål under valkampanjer och inför kommande mandatperiod i EU-parlamentet. 

– Som ett bevis på vårt orubbliga engagemang för att ta itu med de akuta frågorna om diskriminering och utanförskap, erbjuder vi aktivt in europeiska politiska partier och kandidater att stödja manifestet, säger Kim Smouter och fortsätter:

– Ett Europa för alla är inte bara ett önsketänkande, utan något verkligt som vi måste eftersträva. Genom att lova sitt stöd signalerar politikerna sitt engagemang för att skapa ett Europa där alla kan trivas.