Nyheter

Vänstern vann regionalval på Sardinien – Melonis första motgång

Fredsmarsch i Italien med före detta premiärminister Giuseppe Conte

Vänsterkandidaten Alessandra Todde blir Sardiniens nästa guvernör. Därmed har Italiens premiärminister Giorgia Meloni från det nationalistiska och postfascistiska partiet Italiens bröder mött sin första politiska motgång.

Alessandra Todde vann en knapp, men ack så symbolisk, seger mot högerkandidaten Paolo Truzzu, som var den nationalistiska koalitionsregeringens kandidat i regionalvalet på Sardinien.

Därmed blir Todde första kvinna på guvernörsposten på den lilla ön.

Alessandra Todde är ingenjör och en för italiensk politik ovanlig politiker med både gedigen utbildning, stor arbetslivserfarenhet samt politisk erfarenhet. Dessutom har hon gedigna språkkunskaper efter flera år utomlands. Hon pratar flera språk inklusive det lokala språket sardiska.

Hon ställde upp i valet till Europaparlamentet 2019 utan att lyckas ta sig in. Därefter valdes hon in som ledamot i det italienska parlamentet för partiet Femstjärnerörelsen under perioden oktober 2021 till december 2023 när den tidigare premiärministern Giuseppe Conte tagit över ledningen för partiet.

Femstjärnerörelsen började som ett populitiskt grönt parti som vägrade infoga sig på vänster-högerskalan, men som sedan det senaste valet 2022 då ytterhögern vann i Italien har gått alltmer åt vänster. 

Svidande förlust för Meloni

För Giorgia Meloni innebär det här en svidande förlust. Hon och hennes parti Italiens bröder vill gärna befästa sin politiska makt och genomföra ändringar av konstitutionen för att kunna uppnå ännu större maktkoncentration.

De har haft brett stöd bland befolkningen sedan de tog makten i oktober 2022. Men nu kommer alltså det första tecknet på att det kanske inte blir fullt så enkelt som Meloni hoppats. 

Det finns också sprickor inom den regerande ytterhögerregeringen mellan Meloni och Matteo Salvini, partiet Legas ledare, kring vilket partis kandidater som ska få ställa upp i regionalvalen. De konflikterna riskerar att fördjupas efter söndagens regionalval.