Prenumerera

Logga in

Nyheter

PMS kopplas till ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar

Flicka med mörkt långt hår sitter med huvudet i händerna vid ett bord.

Kvinnor som har diagnosticerats med premenstruella besvär har senare i livet en ökad risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.

En studie av drygt 99 000 kvinnor med diagnostiserade premenstruella besvär, som PMS, och den mer allvarliga formen av besvär, premenstruell dysforisk störning, PMDS, visar att gruppen hade cirka tio procent högre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar senare i livet. 

Studien har jämfört kvinnorna med sådana besvär i upp till 22 år och jämfört dem med kvinnor som inte har premenstruella besvär, både i befolkningen i stort men även jämförelser med systrar har gjorts för att ta fasta på ärftliga faktorer och uppväxtmiljö. 

Särskild risk för arytmi och stroke

Sambandet var särskilt starkt för hjärtrubbningar, arytmi, där risken var 31 procent högre, och även risken för en stroke orsakad av blodpropp var tydlig där risken att drabbas var 27 procent högre för de kvinnor som hade diagnosticerade premenstruella besvär. 

– Den ökade risken var särskilt tydlig hos kvinnor som fick en diagnos före 25 års ålder och hos dem som även haft förlossningsdepression, ett tillstånd som också kan bero på hormonella fluktuationer, säger Yihui Yang doktorand vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet och försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Ökad inflammationsnivå

Det är inte klarlagt varför PMS och PMDS innebär en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom senare i livet men tre möjliga förklaringar ges. För det första kan det handla om att kvinnor med premenstruella problem kan ha en störd reglering av systemet som styr bland annat blodtryck och vätskebalans i kroppen, det så kallade renin-angiotensin-aldosteronsystemet (RAAS).

För det andra kan det handla om att kvinnor med PMS eller PMDS kan ha en ökad inflammationsnivå i kroppen något som är en riskfaktor för såväl åderförkalkning som andra hjärtproblem. En tredje förklaring kan vara att dessa kvinnor har störningar i ämnesomsättningen, det vill säga metabola avvikelser, som innebär en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt.

– Vi hoppas att våra resultat kan bidra till ökad medvetenhet om att premenstruella besvär inte bara påverkar det dagliga livet utan också kan ha konsekvenser för den långsiktiga hälsan, säger Donghao Lu, docent vid samma institution och studiens sisteförfattare. 

PMS och PMDS

Premenstruella besvär kan bestå av kraftiga humörsvängningar, irritation, oro och ångest, kan påverka sömnen, och kan också handla om huvudvärk, annan smärta eller ömma bröst. Besvären kan börja några dagar eller en vecka innan mens, men kan också pågå från ägglossning och fram till och med mens. Vid PMDS är de psykiska symtomen kraftiga och liknar depression och ångest, men försvinner efter mens. 

Studien är publicerad i Nature Cardiovascular Research, och går att ta del av här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV