Nyheter

Motståndshelg med Gina Dent

Flera programpunkter under Riv Murarna kretsade kring asyl, välfärdspolitik, rasism och förhållanden i fängelser och förvar. Besökarna kunde bland annat lyssna på före detta fångars berättelser om kvinnokamp i fängelset och ta del av berättelser från personer som samhället utsätter för kontroll, kriminalisering och tvångsåtgärder på grund av till exempel psykisk ohälsa, missbruk, fattigdom och migration.

En långväga gäst som drog fullt hus var Gina Dent, aktivist, författare och professor i feministiska studier vid University of California Santa Cruz, USA. Hon pratade om kampen för att avskaffa fängelser, som hon länge varit involverad i tillsammans med bland andra Angela Davis. Seminariet arrangerades av Interfem, vars styrelseledamot Tine Alavi ledde samtalet.

När Gina Dent besökte Sverige för tolv år sedan inledde hon sin vistelse med att besöka ett kvinnofängelse.

– De flesta fångarna var rasifierade, hade blivit utsatta för övergrepp, blivit övergivna eller var hbt-personer, konstaterade hon.

Den rörelse som Gina Dent berättade om är i USA känd som "the prison abolition movement". Rörelsen anser att fängelser blir ett alibi för att slippa hantera sociala problem. För att ifrågasätta fängelsesystemet i USA har rörelsen arbetat med att sprida berättelser om varför människors hamnade i fängelse från första början. De har även drivit kampanjer för att få människor att besöka fängelser.


Alternativa sätt att förstå makt

Gina Dent lyfte frågan om vilken nytta fängelser egentligen gör och beskrev den kritik som fängelsemotståndarna riktar mot det så kallade fängelseindustriella komplexet – ett begrepp som sätter fokus på de personer, institutioner, företag, politiker och strukturer som tjänar på att fängelsesystemet upprätthålls. Hon var bland annat kritisk till hur det fängelseindustriella komplexet individualiserar ansvaret för brott.

– När vita går in i en rättssal representerar de sig själva. När svarta går in i en rättssal representerar de även andra. Det går inte att tala om individuella brott.

Om Gina Dent fick bestämma skulle kampen mot det fängelseindustriella komplexet vara en massrörelse där bland annat feminister tog en självklar plats. Något som feminism kan bidra med i den här kampen är alternativa sätt att förstå makt, menade Gina Dent, som under Riv Murarna-helgen också höll en separat föreläsning om hur säkerhetsbegreppet kan omdefinieras ur ett feministiskt perspektiv.

Precis innan Dents föreläsning var slut frågade en åhörare: "Vad svarar du när någon frågar vad vi ska göra med våldtäktsmän?".

– För det första hör 90 procent av dem som sitter i fängelse inte hemma där, svarade Gina Dent.

Hon ställde också två motfrågor.

– Är vår bästa lösning för att motverka sexuellt våld att sätta människor i den mest våldsamma miljö de någonsin har varit i? Varför har inte fängelsesystemet löst frågan? Vi behöver arbeta för en annan förståelse av våldet och annan slags säkerhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV