Arbetet mot kvinnlig omskärelse har börjat ge resultat. Förenta Nationens (FN) kommitté för mänskliga rättigheter föreslår ett globalt förbud mot könsstympning av kvinnor, uppger The Guardian. Förslaget uppmanar FN:s medlemsländer att fördöma könsstympning av kvinnor samt utföra kampanjarbete i syfte att helt ta bort det.
Kommittén för mänskliga rättigheter betecknar kvinnlig omskärelse som skadlig och som ett allvarligt hot mot flickors och kvinnors psykiska, sexuella och reproduktiva hälsa. Enligt den italienska FN-ambassadören, Cesare Maria Ragaglini, innebär förslaget ett genombrott.
– Jag tror att vi tillsammans kan påverka ödet för många flickor runt om i världen och i dag tycks målet närmare än någonsin, säger han.
Enligt Amnesty International är könsstympning av kvinnor vanligt förekommande i 28 länder i Afrika samt i Yemen, Irak, Malaysia, Indonesien och inom vissa etniska grupper i Sydamerika. Samtidigt är det en direkt global angelägenhet eftersom människor som migrerar från områden där traditionen är stark för den med sig till fler länder, och fortsätter där att leva med konsekvenserna.
Med 110 av 193 medlemsländer som stödjer förslaget finns goda skäl att tro att det ska godkännas av FN:s generalförsamling, som väntas sammanträda i december. Även om ett beslut i FN inte är juridiskt bindande har det en moralisk och politisk tyngd som speglar gemensamma internationella intressen.