Startsida - Nyheter

Arbetsmiljön i hemtjänsten granskas ur genusperspektiv

Risken för arbetsolyckor inom kommunal verksamhet är som störst för den som arbetar med hemtjänst och teknisk förvaltning. Inom båda områdena är det vanligt att personal faller och skadar sig, och det är även vanligt med belastningsskador.

I ett pressmeddelande konstaterar Arbetsmiljöverket att forskningen visar att möjligheterna för personal att påverka sin arbetsmiljö är sämre inom kvinnodominerade än inom mansdominerade yrken. Nu startar Arbetsmiljöverket en parallell granskning av hemtjänst och teknisk förvaltning i ett 50-tal kommuner runt om i Sverige. Boel Callermo är avdelningschef och ansvarig för ett fyraårigt uppdrag, vars syfte är att få bukt med kvinnors högre ohälsotal.

– Vi vill undersöka mäns och kvinnors arbetsmiljö inom dessa två verksamheter, se om det finns skillnader och ta reda på hur arbetsgivarna löser problemen, säger hon.

Inspektionerna kommer att pågå året ut och sker genom möten med personal på förvaltningsnivå, samt gruppsamtal med arbetstagarna och deras närmaste chefer. Frågorna kretsar kring risken för olyckor, om arbetstiden är tillräcklig för arbetsuppgifterna, förekomsten av tidspress och hälsoproblem kopplade till arbetet samt hur samarbetsklimatet är. Möjligheterna att påverka riskerna i arbetsmiljön kommer också att belysas. Vid behov får arbetsgivarna inspektionsmeddelanden om brister och krav på åtgärder. Inspektörernas fynd kommer även att meddelas kommunledningen.

– Vi vill att chefer och politiker uppmärksammar att de måste åtgärda risker i både mäns och kvinnors arbetsmiljö på ett likvärdigt sätt. De kan behöva se över resursfördelningen för att hantera skillnader i exempelvis arbetsbelastning mellan kvinnodominerade och mansdominerade arbetsplatser. Kvinnor såväl som män har rätt till en bra arbetsmiljö, men vägen dit kanske inte är densamma, säger Boel Callermo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV