Startsida - Nyheter

Köttfri dag upprör LRF

När Gripenskolan i Nyköping införde en köttfridag i veckan fick det Lantbrukarnas Riksförbund att se rött. I dag gör de en ”köttkupp” mot skolan genom att stå på skolgården och servera hamburgare. Lovisa Norberg, medlem i LRF och den som anordnar aktionen säger till Dagens Media att Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är emot en köttfri dag i veckan bland annat på grund av jämställdhetsproblematiken - det är viktigt för tjejer äta kött.

– (…)Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt.

Skolan i Nyköping har infört den köttfria dagen som en del i att minska påverkan på klimatet som sker till följd av köttproduktionen. LRF menar dock att frågan är betydligt mer komplex än ”kött eller inte kött”.

– Vi gör ju det här för att vi vill att frågan om varför kommunen har tagit beslutet att införa en köttfri dag ska komma upp. Vi tycker att de har dåliga kunskaper om de här frågorna. Dessutom går de ut och talar om att vi producerar en dålig produkt. Vilka andra företagare prickar de på det sättet? säger Lovisa Norberg till Dagens Media.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV