Startsida - Nyheter

Uppsala Universitet vill lyfta fram nationella minoriteter

I år hissade Uppsala Universitet för första gången den samiska flaggan på samernas nationaldag. Efter en debatt förra året, då flaggan inte hissades, satsar universitetet på att lyfta frågor som rör nationella minoriteter. Som en del i satsningen startade Uppsala Universitet under 2013 Sveriges första arbetsgrupp för nationella minoriteter.

Det var Åsa Virdi Kroik som förra året väckte debatten om den samiska flaggan borde hissas, och debatten fick stor uppmärksamhet i medierna. Universitet valde att tillsätta arbetsgruppen och det första beslutet som fattades var just att den samiska flaggan ska hissas under nationaldagen. Ett annat förslag som klubbats igenom är att Uppsala Universitet under maj ska hålla en utbildningsdag för hela universitet.

Diskussioner pågår nu om hur universitet ska förhålla sig till sin historia, framförallt de bilder som finns om kvar från det forna rasbiologiska institutet. Åsa Virdi Kroik säger till Minoritet.se att Uppsala Universitets mörka förflutna är ett viktigt skäl till att minoritetsfrågorna behöver tas på allvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV